Vooruitblik 2016 Taco de Groot, Vastned

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Taco de Groot van Vastned.

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Taco de Groot van Vastned.

Verwachting 2016: Toenemende polarisatie
In 2016 verwacht ik dat de polarisatie onder retailers nog duidelijker wordt. Er zullen meer nieuwe innovatieve retailers de markt betreden die kansen benutten. Zij weten de klant te bedienen met een goed product en een uitstekende dienstverlening. Hierbij spelen de inzet van technologie en service een steeds grotere rol.
Succesvolle retailers weten de consument zowel online als in de winkel perfect te bedienen. De winkel is bij uitstek het middel voor hen om de klant persoonlijk te spreken en het merk te positioneren.

De polarisatie zal naar mijn idee ook in de winkellocaties duidelijker worden. De beste winkelstraten worden alsmaar populairder en de secundaire winkelstraten zullen vaker gemeden worden. Hierdoor zal hopelijk het overschot aan retailmeters in Nederland uiteindelijk ook kleiner worden.

Vastned zal in 2016 haar pijlen net als in 2015 richten op het stap-voor-stap uitvoeren van de strategie om een kwalitatief hoogwaardige winkelvastgoedportefeuille samen te stellen met acquisities in de beste winkelstraten van grote Europese steden met een historische binnenstad en desinvesteringen van niet-strategisch vastgoed, met name in Nederland.

Profiel Taco de Groot
Nadat NSI de kantorenportefeuille van Vastned in 2011 overnam, werd Taco de Groot ceo van Vastned, dat sindsdien puur als winkelbelegger door het leven gaat. Unique selling point is de focus op de duurste winkelstraten, waar Vastned veel panden bezit. Deze strategie heeft De Groot mede vormgegeven, met tot 1 januari Tom de Witte als financiële man aan zijn zijde. De Witte is inmiddels vertrokken naar Geneba.
De Groot kwam in 2010 aan boord van Vastned. Daarvoor was hij ceo en partner van de Amsterdamse vastgoedbelegger Cortona en cio van logistiek belegger GPT Halverton, dat in 2009 werd overgenomen door Internos.
Hij vervult thans de rol van toezichthouder bij Eurindustrial, dat onder de vleugels is gekomen van IDI Gazeley, en bij de Dierenbescherming. Naast meer wereldse zaken als wetenschap en techniek, politiek en economie vindt De Groot het welzijn van dieren dan ook heel belangrijk, zo meldt hij op zijn Linkedin-profiel. Verder richtte hij in 2009 met een aantal andere voormalige partners van GPT Halverton M7 Real Estate op, een Britse vastgoedonderneming die het afgelopen jaar zeer actief is op de Europese markt.