Vooruitblik 2016 Clemens Brenninkmeijer, Redevco

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Clemens Brenninkmeijer van Redevco.

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Clemens Brenninkmeijer van Redevco.

Verwachtingen 2016: Meer ondernemersgeest
Optimisme
Ondanks de turbulentie in het Nederlands retail landschap in 2015, ben ik tevreden over hetgeen wij afgelopen jaar hebben gerealiseerd en hebben we een goed resultaat behaald.
Voor Redevco, als belegger en beheerder van winkelvastgoed, verwacht ik dat 2016 een beter jaar wordt vergeleken met 2015. Het bredere economisch herstel lijkt zich door te zetten, het consumentenvertrouwen is al langer op een vrij hoog niveau, en dat begint zich langzaam maar zeker te vertalen naar hogere uitgaven.
Wij zijn ons zeker bewust van het veranderende gedrag van de consument en een steeds groter deel van de totale uitgaven gebeurt inderdaad via het online kanaal, maar de fysieke winkel is bij verre nog altijd het belangrijkste afzetkanaal.
Verder blijven wij optimistisch over de kracht van aantrekkelijke steden en winkelgebieden, waar mensen graag willen wonen, werken, winkelen en verblijven. Met onze aandacht voor de sterkere retailomgevingen en onze focus om deze juist sterker te maken, staan wij er goed voor. De huren op deze betere plekken zullen naar verwachting stabiel blijven of licht stijgen, terwijl de interesse voor kwaliteit vanuit de kapitaalmarkten ertoe leidt, dat de rendementen op deze betere plekken ook stabiel blijven of zelfs iets zullen dalen. Daar kunnen wij prima mee leven.

Hoogste verwachtingen
De polarisatie van het Nederlands winkelstructuur wordt steeds duidelijker. Op de beste plekken is het stabiel of gaat het zelfs goed; op de mindere plekken gaat het helaas slecht. Deels is dit toe te schrijven aan de effecten van de economische crisis van de afgelopen jaren en zal dit wellicht deels terugkomen. Wij zijn echter van mening dat er ook een structurele verandering plaatsvindt. Omdat consumenten andere keuzes maken over hoe ze hun vrije tijd besteden en waar ze hun beschikbare inkomsten aan uitgeven, zien we dat de polarisatie versterkt.
Ik heb voor het komend jaar hoge verwachtingen van de ondernemersgeest van zowel de retailers, maar ook van die vastgoedbeleggers, die inzien dat we een gezamenlijk belang hebben om de consument te verleiden, te verrassen en met goede service te dienen.
Verder heb ik de hoop dat de hele retailsector en winkelvastgoedsector, inziet dat we niet langer een afwachtende houding kunnen hebben ten aanzien van duurzaamheid en het terugdringen van energieverbruik en CO2 uitstoot. We moeten in actie treden. Apathie is onaanvaardbaar.

Disruptive effect op de sector
De technologische ontwikkelingen van de afgelopen paar jaar zullen de komende jaren alleen maar versnellen, en ook op een of ander manier onze sector raken, mogelijk negatief, maar mogelijk ook positief. Ik denk bij voorbeeld aan ‘autonomous cars’, drones, artificial intelligence, robotics, AR en VR, en 3-D printing.
Het is erg lastig te voorspellen welk effect deze technologische ontwikkelingen precies zullen hebben op onze samenleving, en hoe wij allen zullen wonen, werken, winkelen en onze vrije tijd besteden. Maar verandering zal er komen en traditionele business modellen zullen ook moeten veranderen.
Wat mij betreft is het cruciaal dat we deze ontwikkelingen nauw volgen en ons steeds durven aan te passen aan de veranderende gebruik van vastgoed. Een ding is zeker: ook in onze traditionele sector moeten we nog sneller en nog ondernemender worden.

Verwachtingen winstgevendheid
Bij Redevco gebruiken we een kreet om onze filosofie en zakelijke benadering te omschrijven: ‘Business in Balance.’ Wij streven er naar om altijd goede overwegingen aan onze besluitvorming vooraf te laten gaan, met het belang van alle klanten in oog. Maar ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid weegt mee. En uiteraard streven we naar financiële resultaten die de verwachtingen van onze investeerders overtreffen.

Profiel Clemens Brenninkmeijer
Clemens Brenninkmeijer, nazaat van de C&A-oprichter met dezelfde naam, werkt sinds 2001 voor Redevco. Eerst onder de huidige ceo Andrew Vaughan in het Verenigd Koninkrijk, daarna 6 jaar als property manager in België en vervolgens 3 jaar als portfolio director in Turkije. Na zijn studie volgde Brenninkmeijer de tweejarige interne managementopleiding bij C&A en zo deed hij ook op de winkelvloer concrete verkoopervaring op. Sinds 1 oktober 2010 is hij managing director Redevco Netherlands. Hij opereert met zijn team van 13 mensen vanuit het Renaultgebouw in Amsterdam, waar ook het FD en BNR gevestigd zijn.