Vooruitblik 2016 Fred Weenig, FGH

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Fred Weenig van FGH.

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Fred Weenig van FGH.

Verwachting 2016: Aantrekkelijk jaar
De afgelopen zeven jaren stonden in het teken van crisis. Een forse crisis die de vastgoedmarkt voorgoed heeft veranderd. 2015 markeert de ommekeer. Voor het eerst lijkt de markt te herstellen en neemt het vertrouwen bij beleggers, vastgoedontwikkelaars en financiers weer toe.

2015 markeert ook een bijzonder jaar voor FGH Bank. In dit jaar werd bekendgemaakt dat FGH Bank als vastgoedfinancier wordt geïntegreerd binnen de Rabobank. FGH Bank wordt een nieuw te vormen gespecialiseerd vastgoedonderdeel binnen de Rabobank. Met de integratie verenigen we het beste van Rabobank en FGH Bank zodat we in de toekomst de markt kunnen bedienen vanuit een krachtige mix van vastgoed- en bancaire kennis.

2016 wordt een aantrekkelijk jaar. Voor de gehele vastgoedmarkt geldt dat de markt aantrekt. Als vastgoedfinancier constateren wij dat de vraag naar kredietverlening groeit en vreemd vermogen noodzakelijk blijft om kansen en mogelijkheden van vastgoedklanten te realiseren.

Wij verwachten dat 2016 ook voor vastgoedinvesteerders een aantrekkelijk jaar wordt. De economie trekt aan, waardoor de vraag naar huisvesting toeneemt. Ondanks de hoge leegstand ontstaat daarom voor het eerst in jaren ruimte voor huurgroei. Maar dan vooral op locaties en gebouwen die zich daarvoor lenen. Daarnaast verwachten wij dat de rente laag blijft, waardoor financiering aantrekkelijk is en bij kan dragen aan aantrekkelijke rendementen. De beste kansen zien we vooral in stedelijke gebieden waar de vraag versneld aantrekt.

Fundamentele verandering:
Naar onze verwachting zullen we op termijn steeds minder in sectoren en steeds meer in thema’s moeten gaan denken. De traditionele indeling naar kantoren, winkels, horeca of bedrijfshallen zal plaatsmaken voor gemengde en steeds flexibelere huisvestingsvragen. Dat is een fundamentele verandering ten opzichte van de vastgoedmarkt zoals we die nu nog grotendeels kennen.

De grote uitdaging wordt om steeds korter vastgoedgebruik te gaan combineren met een kapitaalintensieve investering die per definitie lange termijn is. Dit leidt er toe dat marktpartijen steeds nadrukkelijker de oplossing gaan zoeken op de beste locaties, waar flexibel of alternatief gebruik het meest voor de hand liggen.

We zullen als sector daarbij alles op alles moeten zetten om de schrijnende leegstand op te gaan lossen. Want dat gaat niet vanzelf. En duidelijk is dat op de lange termijn alleen een aantrekkelijke markt zal bestaan als de markt voor vraag en aanbod tot op zekere hoogte aan elkaar zijn gewaagd. En daar is nu zeker geen sprake van.

Profiel Fred Weenig
Na 25 jaar aan directeur te zijn geweest bij de grootste vastgoedfinancier van Nederland, droeg Peter Keur de voorzittershamer per 1 februari vorig jaar over aan Fred Weenig. De nieuwe topman is afkomstig uit het Rabo-concern en heeft als taak FGH te integreren in de Rabobank. Hij kwam in 2004 in dienst en werkte als hoofd Bijzonder Beheer en vanaf 2010 als directeur Wholesale Clients Nederland. Weenig is een echte bankenman, en vervulde voor zijn overstap naar de Rabobank 18 jaar lang diverse commerciële functies bij ABN Amro. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor het bedrijfsonderdeel dat de financiering van schepen regelde.