Vooruitblik 2016 Hans Op ’t Veld en Guido Verhoef, PGGM

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Hans Op ’t Veld (foto links) en Guido Verhoef van PGGM.

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Hans Op ’t Veld (foto links) en Guido Verhoef van PGGM.

Verwachting 2016: Outperformance operationele managers
De verwachtingen voor vastgoed in 2016 zijn goed. De economie laat nog steeds (beperkte) groei zien, terwijl de rente over het algemeen laag blijft onder druk van verschillende QE programma’s van centrale banken (FED is hier de uitzondering).

De lage rente heeft als gevolg dat beleggers op zoek gaan naar yield en vastgoed blijft profiteren van het historisch hoge verschil tussen de rente en huurrendement. Bovendien hebben vastgoedbeleggers de schuldgraad over het algemeen omlaag gebracht en de rente voor langere tijd vastgezet. Dit maakt de sector meer solide.

Door de grote vraag naar vastgoed zullen de yields wel verder onder druk blijven staan en is de kans op prijsstijging aanwezig. Huurders in met name de winkelmarkt hebben het moeilijk, vanwege de online verkoop en relatief hoge leegstand.

Duurzaam vastgoed en locaties zullen zich positief onderscheiden. Beste sectoren zijn en blijven woningen en logistiek. Zorgvastgoed als beleggingscategorie is in opkomst.

Waar economische groei aantrekt zal het goed gaan met de sectoren die sterk gelieerd zijn hieraan, zoals de kantoren- en logistieke markten. In zwakkere economieën zoals continentaal Europa zijn defensieve sectoren met zekere huurinkomsten zoals de woningmarkt aantrekkelijk.

In beide gevallen blijft gelden dat kwaliteit van locaties en objecten de voorkeur houdt van beleggers. Daarnaast zien we een toenemende aandacht voor de thema´s urbanisatie en mixed-use ontwikkeling.
Managers die operationeel excelleren zullen outperformen.

Profiel Hans Op ’t Veld en Guido Verhoef
Hans op ’t Veld en Guido Verhoef zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de vastgoedbeleggingen van PGGM. Dit een pensioenuitvoeringsorganisatie met € 183,3 mrd aan pensioenvermogen, waarvan 13% is belegd in vastgoed. Op ’t Veld is head of listed real estate en Verhoef houdt zich als head of private real estate bezig met de niet-beursgenoteerde fondsen. In 2007 kwam Op ’t Veld in dienst bij PGGM als senior strategist structured investments en anderhalf jaar later kreeg hij de managementfunctie die hij nu nog steeds vervult. Voor zijn komst bij de pensioenuitvoerder werkte hij voor indexbedrijf IDP in Londen en voor Kempen & Co en was hij partner van GPR, leverancier van wereldwijde vastgoedindexen. Zijn collega Verhoef is ook al sinds 2008 head of private real estate. Hij heeft een carrière als ontwikkelaar en managing director investor relations bij ING Real Estate achter de rug en heeft ook nog enkele jaren gewerkt als investment manager bij Bouwfonds REIM.