500 tot 700 woningen op Lloyd Multiplein Rotterdam

De gemeente Rotterdam wil op het Lloyd Multiplein in Schiehaven Noord 500 tot 700 woningen bouwen in een groene en duurzame omgeving. Gemikt wordt op een realisatie vanaf 2026. 

De vraag naar woonruimte in Rotterdam overtreft momenteel het aanbod ruimschoots. De gemeente is daarom hard op zoek naar goede locaties voor woningbouw en ziet in het Lloyd Multiplein een geschikte locatie om woningen te bouwen. 

Het Lloyd Multiplein biedt op dit moment ongeveer 6 weken per jaar plek aan de voorjaars- en najaarskermis en (in 2023) aan 3 eendaagse festivals. De rest van het jaar staat het plein leeg en wordt het plein vooral gebruikt voor motorrijlessen. 

Plannen voor het gebied zijn er al langer. Vorig najaar maakte woonwethouder Chantal Zeegers nog de heroverweging bekend van de plannen om er minimaal 1.000 woningen te realiseren.Deze plannen waren financieel niet meer haalbaar. Daarnaast waren er bezwaren van omwonenden en gaat het om een technisch lastige locatie ondermeer omdat de Westzeedijk een waterkering is. 

Het idee is om op het plein 500 tot 700 woningen te bouwen in een groene en duurzame omgeving. Het aantal woningen is afhankelijk van de grootte van de woningen. Als er gekozen wordt voor 700 woningen, zijn die kleiner van formaat dan wanneer voor 500 woningen gekozen wordt. Het te bebouwen oppervlakte is dus bij 700 woningen niet groter dan bij 500 woningen. Van de woningen valt 65% in het betaalbare deel. Bewoners en andere partijen uit de omgeving worden nog voor de zomer uitgenodigd om hierover mee te denken.

Om de nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken, moet het evenemententerrein op het Lloyd Multiplein waarschijnlijk vanaf 2026 plaatsmaken voor woningen. De gemeente onderzoekt op dit moment 8 locaties in de stad die mogelijk ruimte kunnen bieden aan de kermis en enkele andere evenementen. Eind 2024 moet er meer duidelijkheid zijn over een nieuwe plek voor de kermis.