Vooruitblik 2016 Jeroen de Bruijn, DTZ Zadelhoff

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Jeroen de Bruijn van DTZ Zadelhoff.

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Jeroen de Bruijn van DTZ Zadelhoff.

Verwachting 2016: daling van leegstand
De hoogte van de investeringen in vastgoed hebben in 2015 weer een stijgende lijn laten zien. Het beleggingsaanbod van gebouwen op toplocaties is steeds beperkter, met als gevolg scherpere aanvangsrendementen. Door de historisch lage rentestand verwachten we in 2016 wederom een hoog investeringsvolume. Ook zien we hier binnen de ‘dynamiekketen’ een uitwaaierende interesse van beleggers in steden. In Europa meer aandacht voor landen uit Zuid-Europa, in Nederland toenemende interesse in kernsteden buiten de Randstad.

Op de gebruikersmarkten is er een voorzichtige groei van opname van kantoorruimte en een daling van de leegstand. Dit komt door transformaties, maar we verwachten ook dat steeds meer organisaties bij een toename van aantal werkplekken meer vierkante meters huren. Groei opvangen door efficiencyslagen kent natuurlijk ook een grens. De groei van de opname was in 2015 hoger dan verwacht. De opname zal in 2016 naar verwachting de voorzichtige stijgende lijn van 2015 voortzetten. Hierbij zetten de concentratiebewegingen zich voort: een steeds groter aandeel in de opname wordt gerealiseerd in een beperkter aantal steden.

In 2015 waren op de logistieke gebruikersmarkt de drie grootste transacties allen groter dan de grootste van 2014. Door de mismatch met de kwaliteiten van de bestaande voorraad, zullen ook in 2016 logistieke dienstverleners door built-to-suits op de logistieke hotspots voor grotere transacties zorgen.

De winkelmarkt ervaart in veel steden de consequenties van de faillissementen van meerdere ketens. Dit geeft uitdagingen, maar ook kansen. Deze kansen zijn groter voor de kernsteden. Interessant zijn de toenemende initiatieven van webwinkels die een fysieke winkel openen. De ontwikkelingen in het winkellandschap zullen in 2016 voor veel dynamiek gaan zorgen, zowel op de gebruikers- als beleggingsmarkt.

Profiel Jeroen de Bruijn
Jeroen de Bruijn volgde op 1 januari 2014 Cuno van Steenhoven op als bestuursvoorzitter van DTZ Zadelhoff. Hij vormt samen met Tom van Putten en Jacques Boeve het dagelijks bestuur. Nu de fusie met Cushman & Wakefield in Nederland is afgeketst, gaan ze gewoon onder de rode DTZ-vlag verder.
De Bruijn (1963) is sinds 2002 partner bij DTZ Zadelhoff en kwam toen ook aan het hoofd te staan van het kantoor in Eindhoven. In 2009 werd hij lid van het dagelijks bestuur. De Bruijn kwam in 1994 aan boord bij de makelaarsorganisatie, toen Cor van Zadelhoff er nog de scepter zwaaide.