Vooruitblik 2016 Jeroen Lokerse Cushman & Wakefield

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield.

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield.

Verwachtingen 2016: Disrupt yourself
Ik verwacht dat 2016 een interessant jaar wordt. Het is het eerste jaar waar duidelijk een opgaande lijn te zien zal zijn in de beleggingsmarkt, maar ook eindelijk in de gebruikersmarkten. Het is zal ook het jaar worden waar Nederlandse beleggers weer duidelijk dominanter zullen worden. Het nieuwe risicobewustzijn heeft ertoe geleid dat vastgoedbeleggingen veel meer als investeringen worden gezien waarvoor je een ondernemende aanpak moet hebben en beter moet zijn dan de andere spelers op een markt.
Het zal minder gaan over het verslaan van een index, maar veel meer over ondernemerschap en strategische keuzes. Niet over welke segmenten of regio´s het de afgelopen jaren goed hebben gedaan, maar over de kansen voor de komende jaren. Deze dynamiek, in combinatie met een verdergaande internationalisering en volledige transparantie van data maakt de vastgoedmarkt en de rol van de adviseur boeiender dan ooit.

Ervaring, creativiteit en analyse zijn de kernwoorden om tot goede keuzes te komen. Maar nog belangrijker wordt of je dan ook de doelstellingen weet te realiseren. Voor adviseurs zal er veel meer nadruk komen op procesmanagement. Transactieresultaat optimaliseren door het doorlopen van een optimaal proces. Een optimaal proces volgens de signatuur van een organisatie. Zoals we dat al vele jaren zien bij strategy consultants en de financiële wereld die voorlopen op de vastgoedmarkt. Het betekent ook dat je een organisatie anders opbouwt dan voorheen en andere kwaliteiten dan 10 jaar geleden bepalen of je een succesvolle adviseur bent. In aanvulling natuurlijk op commercieel talent, maar daar is geen gebrek aan in de vastgoedmarkt.

2015 was voor Cushman & Wakefield weer een succesvol jaar in Nederland. Zeker in financiële zin, maar vooral ook in stabiliteit van het team en plezier in het werk. We proberen ons in Nederland te onderscheiden met een pragmatische, creatieve en commerciële aanpak. En altijd op basis van analyse. Onze reputatie is de belangrijkste kernwaarde. We groeien gestaag en hebben afgelopen jaar een forse slag gemaakt op het gebied van de verkoop van vastgoedleningen. Een interessant segment waar onze vastgoedkennis en corporate finance kennis optimaal worden gecombineerd, waardoor wij voor veel banken toegevoegde waarde hebben.

De ontwikkeling van de technologie en dan met name de beschikbaarheid van data geven ongekende mogelijkheden om analyses uit te voeren. Dat is fantastisch voor onze branche en wij zijn voorloper in de integratie van onze dienstverlening. Disrupt yourself is een statement waar ik volledig in geloof en waar wij als Cushman & Wakefield invulling aangeven in de mogelijkheden om vernieuwend te zijn, de partners die wij als organisatie kiezen en de investering die wij doen in bijvoorbeeld Pi Labs, property innovation. Hier ondersteunen wij innovatieve vastgoed start ups.

Profiel Jeroen Lokerse
Aan de redding en uiteindelijk toch het faillissement van V&D had Jeroen Lokerse het afgelopen jaar zijn handen vol. En nu nog steeds, met de op handen zijnde doorstart. Maar als managing partner en equity partner binnen de afdeling Capital Markets van Cushman & Wakefield doet hij natuurlijk veel meer, bijvoorbeeld de advisering bij de verkoop van vastgoedleningen. In dat segment heeft C&W afgelopen jaar een flinke slag gemaakt.
Lokerse werd in 2007 partner bij C&W. Na economie te hebben gestudeerd in Groningen en Amsterdam begon hij zijn carrière als ontwikkelaar bij Ballast Nedam. Vijf jaar later stapte Lokerse over naar de advieswereld; hij werd adjunct-directeur bij Troostwijk. Na de overname door JLL vertrok hij naar de concurrent.