Vastned verlaat Nederland en wordt Belgisch

Retailbelegger Vastned neemt zijn Belgische dochter over en verhuist tevens naar België.

Vastned Belgium houdt als alles doorgaat op te bestaan, maar het nieuwgevormde Vastned Groep krijgt een notering in Amsterdam en Brussel. Dat heeft het FD gemeld op basis van een persbericht van Vastned.

Uniqlo

Vastned is al langer bezig met een heroriëntatie en verkocht daartoe onlangs een pand aan het Amsterdamse Rokin aan gebruiker Uniqlo. Vastned zegt verder last te hebben van de gestegen rente. Ook heeft het nadeel van een voorgenomen belastingmaatregel van de Nederlandse overheid die een einde maakt aan de fiscaalvriendelijke FBI-status voor het vastgoedfonds.

Het Nederlandse Vastned Retail heeft een meerderheidsbelang in Vastned Belgium, maar een overname is tot op heden afgeketst op een tegenstem van de aandeelhouders van Vastned Belgium. De fusie levert straks een besparing op van €2 mln tot €2,5 mln per jaar.

Achter de fusie

Aandeelhouders van het Nederlandse Vastned kunnen straks 0,839 aandelen in Vastned Belgium krijgen. Grootaandeelhouders als vastgoedbelegger Aat van Herk en investeringsfonds Icamap zouden al achter de fusie staan. Sven Bosman van Vastned Belgium gaat straks per 1 januari 2025 de gefuseerde Vastned Groep leiden, waarmee dan een einde komt aan de regeerperiode van Reinier Walta, die aan het roer heeft gestaan sinds 2021.

In een update over het eerste kwartaal maakte Vastned bekend dat de bezettingsgraad van zijn winkels op 98,9% blijft staan, maar dat het direct resultaat op vastgoed voor het hele jaar tussen de €1,75 en €1,85 per aandeel wordt geschat. Over 2023 was dat nog €2,01 per aandeel.