Vooruitblik 2016 Henk Jagersma, Syntrus Achmea

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Henk Jagersma van Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Henk Jagersma van Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Verwachtingen 2016: benutten institutioneel kapitaal
2016 wordt het jaar waarin de rendementen op de vastgoedmarkten zich herstellen en de assetclass furore maakt als beleggingscategorie door haar ideale positie tussen relatief hoog rendement (ten opzichte van obligaties) en beperkt risico (ten opzichte van de volatiele aandelenmarkt).

Toch is het ook het jaar dat het rendement van vastgoed niet langer automatisch gered wordt door het herstel van de economie. Ondanks het feit dat de koopkracht in 21016 krachtig herstel geldt: structuur is belangrijker geworden dan conjunctuur. Net als op de kantorenmarkt zien we op de winkelmarkt een twee-, of misschien beter een driedeling en voor de woningmarkt verwacht ik die op termijn ook. Nu al zien we de ongekend snelle prijsstijgingen in de meest aantrekkelijke woningmarkten van Nederland. De krachtige urbanisatie trend doet zijn werk.

2016 wordt een jaar waarin beleggers nog duidelijker voorsorteren op de lange termijntrends, waarin ze hun portefeuille verder optimaliseren. Naast urbanisatie noem ik natuurlijk de vergrijzing en de individualisering. Voorsorteren op trends en daarmee samenhangende structuurveranderingen blijft de uitdaging. Dat betekent waar mogelijk kopen in het goede segment, ook als de markt er nu niet in gelooft, of verkopen aan de onderkant. Maar ook het aansturen op innovaties in het property- en het assetmanagement, verdere verduurzaming, het toepassen van technologische innovaties en het integreren van dienstverlening als vast onderdeel van het huisvestingsconcept. Het zijn veranderingen die tijd vragen en die niet het succes in 2016 zullen bepalen.

Wie in 2016 succes gaat oogsten heeft de afgelopen jaren gezaaid in de woningmarkt, tegen de stroom in posities zeker gesteld en bijvoorbeeld kennis opgedaan op het gebied van transformatie en gentrificatie. Syntrus Achmea Real Estate & Finance hoort daar zeker bij.

Succes is er ook voor kleine flexibele bedrijven die kennis, een dienstverlenende instelling aan creativiteit en zakelijk inzicht weten te koppelen. Dat zijn weer vaker dan in de afgelopen jaren projectontwikkelaars, maar dan wel projectontwikkelaars nieuwe stijl. Kleine, slagvaardige bedrijfjes die kunnen leunen op hun netwerk voor specifieke kennis en de uitvoering van de projecten. Het zijn aantrekkelijke partners voor Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Met ons kapitaal van pensioenfondsen gekoppeld aan hun dadendrang kan de bouwproductie snel worden aangejaagd, ook op plekken waar dat nu misschien lastig of ingewikkeld lijkt.

2016 wordt daarmee dus ook het jaar van de nieuwe coalities. Kleine ontwikkelaars en bouwbedrijven met grote pensioenfondsen, maar ook gemeenten en corporaties zullen steeds vaker het institutioneel kapitaal gaan benutten. Het kan leiden tot een begin van de versnelling in de woningbouwproductie. Een versnelling die de hard groeiende steden goed kunnen gebruiken.

Maar 2016 wordt ook vooral het jaar van de terugkeer van het debat over de publieke en private ruimte. De discussie heeft twee thema’s: de een is veiligheid in het publieke domein en in hoeverre je nieuwe gebouwen, straten, buurten of zelfs wijken mag afsluiten om ze veilig te houden. Het is een belangrijke discussie, die niet gemakkelijk is en al snel emoties zal oproepen.
Het andere thema is er van het daadwerkelijk publiek houden van de publiek ruimte. Dat betekent het niet volbouwen van het groen, of zo je wilt, het geel van het strand. Anno 2016 zoek je natuurlijk, vanzelfsprekend eerst de ruimte voor nieuwe verstedelijking in de bestaande stad. Daar is ruimte genoeg. Die gedachte is misschien disruptief voor diegene die de zoveelste doorsnee uitbreidingswijk in het groen wil realiseren, maar is belangrijk voor zowel de stad als de generaties die in de toekomst in die stad gaan wonen.

Profiel Henk Jagersma
Henk Jagersma (1958) is sinds 2008 directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Jagersma studeerde vanaf 1977 economie aan de Tilburg University. Voordat hij bij Syntrus Achmea aan de slag ging, was hij werkzaam als directeur van woningcorporatie Staedion en was hij algemeen directeur dienst Stedelijke Ontwikkeling Den Haag. Tot vorig jaar was Jagersma jarenlang voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van ADO Den Haag.