CBRE verwacht herstel op de gebruikersmarkt voor logistiek vastgoed

Ondanks een lage opname in de eerste negen maanden van 2024, is het vertrouwen van beleggers sterk en stijgt het beleggingsvolume.

Dat zegt CBRE in het rapport Logistiek vastgoed: herstel verwacht op de gebruikersmarkt. De opname van ongeveer 1 miljoen m² in de eerste drie kwartalen van 2024 was het laagste niveau in 10 jaar. Dit heeft geleid tot een stijging van de leegstand naar ruim 3,5%.

Die leegstand is het hoogste niveau sinds 2015, met duidelijke regionale en sectorale verschillen. Terwijl traditionele hotspots zoals Venlo-Venray en Tilburg-Waalwijk een lage leegstand van circa 1,5% behouden, kampen andere regio’s met percentages boven de 5%.

Herstel

Er wordt herstel verwacht op de logistieke markt, ondersteund door een voorspelde economische groei van 1,5% voor 2025. Uit ons onderzoek blijkt dat 58% van de logistieke gebruikers verwacht vanaf volgend jaar weer uit te breiden.

Core-beleggers zijn weer actief op de markt, met 74% van het beleggingsvolume gericht op traditionele hotspots. Dit wijst op een verschuiving in investeringsstrategieën. Beleggers blijven dan ook vertrouwen houden in de logistieke markt. Dit bleek al uit het CBRE-onderzoek onder beleggers eerder dit jaar, waarbij de meesten (34%) aangaven een voorkeur te hebben om te beleggen in logistiek. Een toename ten opzichte van vorig jaar toen nog ‘slechts’ 23% aangaf logistiek de voorkeur te geven. Dit wordt bevestigd door het beleggingsvolume van de eerste drie kwartalen, dat 21% hoger lag dan dezelfde periode in 2023.

Laatste nieuws

Evenementen