Utrechtse middenhuurwoningen met voorrang voor vitale beroepen toegewezen

Het toewijzen van middenhuurwoningen aan huurders in appartementencomplex De Mix in Utrecht is donderdag verricht door BPD Woningfonds in samenwerking met de gemeente Utrecht.

BPD Woningfonds heeft als streven gesteld in De Mix de helft van de in totaal 179 middenhuurwoningen met voorrang voor doorstromers en vitale beroepen toe te wijzen. Daarbinnen heeft BPD Woningfonds in samenspraak met de Gemeente Utrecht 25 woningen gereserveerd voor mensen die al in de wijk Overvecht wonen en hiermee in aanmerking komen voor buurtvoorrang.

De overige woningen wees BPD Woningfonds toe aan starters, senioren en (jonge) gezinnen met een middeninkomen. Dit gebeurde via loting op woningvoorkeuren in aanwezigheid van opgavemanager Wonen, Jeroen Heuvelink van de gemeente Utrecht en Arné van Haver, asset manager BPD Woningfonds en andere betrokkeken.

Uitruil

Op de plek van 80 voormalige sociale huurwoningen aan de Camera Obscuradreef in Utrecht Overvecht komen 179 nieuwe middenhuurwoningen voor BPD Woningfonds. Elders in de stad komen daar 135 sociale huurwoningen voor terug. Deze uitruil, mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen woningcorporatie Woonin, gemeente Utrecht, BPD en BPD Woningfonds zorgt voor een mix in drie verschillende wijken en per saldo 234 extra betaalbare huurwoningen in Utrecht.

Jeroen Heuvelink, opgavemanager Wonen gemeente Utrecht: "Als gemeente staan wij aan de lat om beleid te maken dat bijdraagt aan een goede verdeling van woonruimte in Utrecht. Als onderdeel van de gewijzigde huisvestingsverordening, hebben we het sinds 1 juli 2024 mogelijk gemaakt om bewoners op basis van buurtvoorrang toe te wijzen en is de voorrang voor vitale beroepen uitgebreid naar ook de brandweer en kinderopvang. Het is heel mooi om nu getuige te zijn van de toewijzing, wetende dat deze mensen dankzij dit beleid een betere kans kregen. Daar doen we het tenslotte voor."

Transparante toewijzingsproces

BPD Woningfonds heeft het mogelijk gemaakt dat kandidaathuurders gemakkelijk en veilig kunnen inschrijven via Datakeeper. Datakeeper is een persoonlijke digitale kluis, waarmee data van diverse instanties zoals Mijn Overheid, UWV, Belastingdienst, banken en identiteitsgegevens veilig kunnen worden opgehaald, opgeslagen en gedeeld. Door gebruik te maken van digitale tools, zoals NieuwbouwOffice van Xitres in combinatie met Datakeeper, kan het toewijzingsproces transparanter en sneller verlopen, terwijl er rekening wordt gehouden met de prioriteiten van gemeentes, zoals buurtvoorrang en het ondersteunen van vitale beroepen.

Laatste nieuws

Evenementen