Rotterdam houdt vast aan woningen ondanks sneven Feyenoord City

De Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas zet het participatietraject voor de ontwikkeling van woningen in de gebiedsontwikkeling Feyenoord City gewoon door. Het afschieten van het bestemmingsplan doet daar niets aan af. 

Vorige week vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan Feyenoord City, onder meer omdat de gemeenteraad te weinig rekening zou hebben genomen met een verminderde haalbaarheid van het startpunt van de ontwikkeling: een nieuw stadion voor Feyenoord aan de Maas. Geen teleurstelling voor de voetbalclub zelf, Feyenoord had al eerder zelf aangegeven niet meer met de plannen verder te willen. 

Het was wel een teleurstellend bericht voor de gemeente Rotterdam, de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas (Stigam) en de betrokken projectontwikkelaars. Zij hoopten behalve een  nieuw voetbalstadion zo'n 3.700 woningen aan het gebied toe te voegen. Daarvoor was er in de afgelopen jaren al veel in gang was gezet waaronder het uitkopen van van tal van bedrijven. 

Participatietraject gaat door

Stigam respecteert het besluit van de RvS, maar dat betekent niet dat de ambitie om veel woningen toe te voegen is verdwenen. Er wordt verder gewerkt aan de woningbouwplannen voor onder meer het Colosseumplot en het Mallegatpark. De inloopavond over het Colosseumplot die gepland staat voor woensdag 2 november gaat om die reden gewoon door. Volgens een woordvoerder van Stigam valt deze bijeenkomst binen het particpatietraject dat ook kan doorgaan zonder bestemmingsplan.

Binnen 3 jaar eerste woningen

Op vragen vanuit de Commissie Bestuur, Organisatie, Financiën en Veiligheid antwoordt het college dat op dit moment de planning nog steeds is om binnen 3 jaar na beschikking te starten met de realisatie van het eerste woningbouwproject. Dit zal waarschijnlijk de Mallegatplot zijn. Ook wordt er "nog steeds gewerkt aan een gebiedsontwikkeling rekening houdend met een stadion."

Nog 10 jaar in de Kuip

Op een snelle koerwijziging bij Feyenoord lijkt het stadsbestuur niet te hoeven rekenen. Algemeen directeur Dennis te Kloese heeft aangeven dat de club in ieder geval nog 10 jaar in huidige Kuip blijft voetballen. Om het achterstallige onderhoud aan het stadion in te lopen is een bedrag van € 10 -15 miljoen nodig.