Journalistieke code




Deze PropertyNL-code is bestemd voor lezers, journalisten, bronnen en bedrijven of instanties die onderwerp zijn van onze journalistiek. Het doel van de code is het scheppen van duidelijkheid over ons gedrag, onze journalistieke werkwijze en onze kernwaarden.

  1. Over PropertyNL

 

1.1 Onze missie

PropertyNL doet onafhankelijk onderzoek naar de markt van onroerend goed met de bedoeling deze intransparante markt meer transparant te maken.

De informatie is onmisbaar voor professionals in het vastgoed: gemeenten, rijksoverheid, provinciale overheden, projectontwikkelaars, vastgoedfinanciers, institutionele en particuliere beleggers, grote eindgebruikers en adviseurs.  De transparantie bereiken we door te werken aan twee cruciale databestanden: alle gebouweigenaren van Nederland (niet-woningen) en een huurregister commercieel vastgoed. Bovendien worden maandelijks deelonderzoeken gepresenteerd over de positie van gemeenten, projectontwikkelaars, makelaars, juristen, financiers, corporaties, beslissers etc.    

Wij berichten op onafhankelijke wijze over nieuwsontwikkelingen in de gehele keten van het vastgoed van politiek tot planvorming, gronduitgifte, tot realisatie van vastgoed met eindgebruiker en eindbelegger. 

1.2 Onafhankelijk en objectief

De redactie van PropertyNL is onafhankelijk: over de inhoud van de publicaties wordt geen verantwoording afgelegd aan directie of eigenaar. Dit betekent ook dat belangen van adverteerders geen rol spelen bij de journalistieke afwegingen van de redactie. De onafhankelijke positie van PropertyNL is vastgelegd in het redactiestatuut van FD Business.

Wij streven naar zorgvuldige, objectieve en evenwichtige berichtgeving, met inachtneming van alle zorgvuldigheidsregels die gelden voor kwaliteitsjournalistiek, zoals onder meer neergelegd in de leidraad van de Raad voor de Journalistiek.

"Leidraad van de Raad voor de Journalistiek"

PropertyNL duidt het nieuws en doet aan waarheidsvinding. PropertyNL is geen verlengstuk van de belangen van politieke of religieuze partijen of  specifieke partijen in het vastgoed, zoals makelaars, ontwikkelaars, beleggers of overheden. We maken onderscheid tussen feiten en commentaar.

1.3. Pensioen  Pro en het FD

De investeringsmaatschappij HAL Investments te Rotterdam is eigenaar van de FD Mediagroep (FDMG).

Onder FDMG vallen onder meer de volgende bedrijven: Het Financieele Dagblad, BNR, Company.info en FD Business.

Onder FD Business vallen titels zoals: Pensioen Pro, IPE, IPE Real Assets, Impact Investor, PropertyNL en Energeia. Meer info op FDMG.nl.

Als we over HAL berichten, vermeldt de redactie dat het de eigenaar van PropertyNL betreft.

PropertyNL is binnen FDMG een zelfstandige publicatie, met een eigen redactie, hoofdredactie en statuut. Uiteraard zet de redactie van PropertyNL zich in voor de verbetering van de kwaliteit van vastgoedverslaggeving door Het Financieele Dagblad en andere titels van FDMediagroep, maar de redactie van PropertyNL kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor deze uitingen.

Het FD heeft veel informatie over economische, fiscale en ruimtelijke politiek die ook interessant is voor de doelgroep van PropertyNL.

Dit geldt ook voor bedrijven en bedrijfstakken in projectontwikkeling,  beleggingen en financieringen, witte boordencriminaliteit en segmenten zoals woningen, kantoren, retail en logistiek.

FD-artikelen die interessant zijn voor het vastgoedpubliek worden met bronvermelding doorgeplaatst. De artikelen blijven ook na doorplaatsing vallen onder de redactionele verantwoordelijkheid van het FD.

  • Branded content

PropertyNL biedt ruimte voor zogenoemde ‘branded content’, artikelen die buiten verantwoordelijkheid van de redactie zijn gemaakt. De ‘branded content’ is als zodanig herkenbaar met bovenschrift ‘advertorial’ of ‘partner’, een ander lettertype (magazine) en een logo van de voor de uiting verantwoordelijke partij.  Voor het maken van ‘branded content’ heeft PropertyNL aparte tekstschrijvers die geen journalistieke opdrachten krijgen.

 

1.5. Congressen en Awards

PropertyNL organiseert circa twaalf evenementen voor het vastgoed, bestaande uit masterclasses (5), congressen op beurzen zoals Provada (5) en  Mipim (1) en een groot congres in januari.  Doel van deze evenementen is kennisuitwisseling en het faciliteren van ontmoetingen tussen professionals in de sector. Sommige masterclasses zijn gelinkt aan marktpartijen. Deze marktpartijen zijn gescreend door de redactie, maar de inhoud is voor rekening van deze marktpartijen en als zodanig aangegeven.

Een keer per jaar reikt PropertyNL de PropertyNL Awards uit aan de sector. De winnaars van deze prijzen worden bepaald op basis van onderzoek of door een onafhankelijke jury al dan niet op basis van nominaties vanuit de sector. De sponsors hebben geen invloed op de nominaties of de keuze van de winnaars.

  1. Gedrag

Het verschaffen van betrouwbare, objectieve informatie behoort tot de kern van de werkzaamheden van de redactie. Onze reputatie is gebouwd op onafhankelijkheid, openheid en integriteit. We houden ons strikt aan wetten, regels en interne richtlijnen. Deze gedragscode is een weerspiegeling van onze gedeelde normen en waarden, en heeft tot doel duidelijkheid te bieden voor het gewenste gedrag, zowel intern als extern.

2.1. Hoffelijk, fair en standvastig

PropertyNL vervult een belangrijke functie in de maatschappij. Om die functie goed te kunnen vervullen is PropertyNL standvastig maar rechtvaardig en hoffelijk en fair naar haar bronnen en onderwerpen toe.

2.2. Belangenverstrengeling

Bij goede journalistiek staat integriteit centraal. Het is van essentieel belang voor onze onafhankelijkheid en betrouwbaarheid. Daarbij horen geen geschenken die deze onafhankelijkheid in twijfel kunnen trekken van meer dan € 50 of meerdere individuele lunches of diners van een bepaalde partij. Bij regelmatig contact zorgt PropertyNL dat om beurten wordt betaald.

Nevenactiviteiten en -functies

PropertyNL-werknemers kunnen pas na toestemming van de direct leidinggevende betaalde nevenwerkzaamheden, zoals voor boeken, lezingen of dagvoorzitterschappen, uitvoeren.

 

Reizen

PropertyNL betaalt in principe zelf de reis- en verblijfkosten die worden gemaakt voor een artikel, tenzij sprake is van bijvoorbeeld een bestemming gaat die anders onbereikbaar is. In dat geval staat in of bij het artikel vermeld wie de reis heeft gefinancierd.

2.3. Commercie en redactie

De commerciële afdeling en de redactie van PropertyNL zijn gescheiden. Er worden geen afspraken gemaakt tussen beide partijen over de inhoud en de timing van redactionele verhalen of over de plek waar ze online of op papier verschijnen. Andersom kan de redactie wel afspraken maken over partijen of uitingen die de titel schaden of over plaatsen in het blad of website die de redactionele onafhankelijkheid in twijfel trekken. Advertenties moeten als zodanig herkenbaar zijn. Als dat niet het geval is, kan de redactie de advertentie weigeren of ‘advertorial’ toevoegen.

2.4. Klachten

Als we fouten maken, dan zetten we dat recht in de rubriek ‘rectificaties en aanvullingen’. We verbeteren het artikel op de website. Als het om meer dan typefout gaat, zetten we in cursief lettertype onderaan het artikel welke aanpassingen zijn gedaan. Klachten worden gezien als mogelijkheid om onze publicaties te verbeteren en kunnen per e-mail gericht worden aan de betreffende redacteur, eindredacteur of adjunct-hoofdredacteur. Alle klachten waarvoor een jurist in de arm is genomen, worden behandeld door de hoofdredacteur.

De hoofdredacteur beslist of hij zelf een oplossing aanbiedt of de jurist van FDMG. Los van een civiele procedure staat voor rechtstreeks belanghebbenden de mogelijkheid open om bij de Raad voor de Journalistiek een procedure te starten. U kunt uw klacht online indienen op de website van de Raad.

2.5. Plagiaat

PropertyNL treedt op wanneer andermans werk wordt overgeschreven en als eigen werk gepresenteerd. Bronvermelding is essentieel voor de betrouwbaarheid van onze artikelen, ook als er geen auteursrecht (meer) rust op teksten.

2.6. Politieke activiteiten

Een medewerker van PropertyNL mag lid zijn van een politieke partij, maar geen actieve rol vervullen voor die partij. Hij of zij kan bijvoorbeeld niet op een kandidatenlijst staan. Ook hier geldt dat (de schijn van) belangenverstrengeling te allen tijde moet worden voorkomen.

2.7. Sociale media

De redactie van PropertyNL gebruikt sociale media om haar stukken te delen. Medewerkers van PropertyNL moeten bij het gebruik van sociale media realiseren dat indien de uiting kan worden geassocieerd met PropertyNL de hoofdredacteur eisen kan stellen aan het gebruik en het voorkomen van reputatieschade.

2.8 Bezit

De integriteit en objectiviteit van PropertyNL vormt de basis van onze reputatie. Om dit te waarborgen dienen onze producten en diensten vrij te zijn van (de schijn van) belangenverstrengeling. Journalistieke medewerkers van PropertyNL hebben toegang tot niet-openbare persoonsinformatie van bijvoorbeeld KVK en Kadaster.

Op geen enkele wijze mogen hun persoonlijke investeringen in financiële producten (zoals vastgoedaandelen) en producten direct vastgoed (buiten de eigen woning) invloed hebben op de inhoud van PropertyNL .

Redacteuren melden indien aanwezig hun vastgoed en hun effecten - alle verhandelbare waarden op openbare beurzen, inclusief daarvan afgeleide instrumenten zoals opties, warrants, futures, etc., met uitzondering van staatsobligaties, beleggingsfondsen en etf's – aan de compliance officer van FDMG.

Handel met voorkennis en delen van voorkennis zijn wettelijk verboden op grond van artikel 5:56 en 5:57 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Daarbij is het niet relevant of transacties leiden tot winst of verlies. Als gevolg van de activiteiten van PropertyNL kunnen medewerkers kennisnemen van vertrouwelijke en koersgevoelige informatie die kan worden beschouwd als voorkennis.

2.10. Freelancers

PropertyNL werkt behalve met redacteuren in loondienst ook met freelance medewerkers. Voor freelancers hanteren wij voor zover wettelijk mogelijk dezelfde journalistieke regels en principes als voor redacteuren die vast in dienst zijn.

  1. Werkwijze

PropertyNL werkt met open vizier. Dat wil zeggen dat een journalist van PropertyNL zich aan het begin van een gesprek altijd als zodanig voorstelt. Op die manier kan er geen misverstand verstaan over het feit dat de vragen afkomstig zijn van een journalist van PropertyNL  met als doel publicatie.

3.1. Hoor en wederhoor

Het zoeken naar hoor en wederhoor is een journalistiek basisprincipe, in het bijzonder bij het publiceren van beschuldigingen of verdachtmakingen aan het adres van een persoon of organisatie.

PropertyNL is verantwoordelijk voor eigen publicaties en beslist wat wel of niet wordt gepubliceerd. PropertyNL is gehouden om integer, nauwgezet, waarheidsgetrouw en fair (= naar eer en geweten) de essentie van het weerwoord weer te geven.

3.2. Inzage

PropertyNL heeft geen toestemming nodig om een artikel of interview te plaatsen indien dit niet van te voren is afgesproken. Van ‘autorisatie’ in algemene zin geen sprake. PropertyNL besluit over de datum van publicatie en de plaats op de website of op andere publicatieplatformen. Onze journalisten kunnen inzage toezeggen voor bijvoorbeeld controle op feitelijke onjuistheden of zij kunnen inzage beperken tot citaten of relevante delen van teksten. Indien de geïnterviewde niet binnen een redelijke termijn reageert, kan de redactie besluiten het artikel zonder reactie te plaatsen.

3.3. Bronnen

Voor PropertyNL kan het noodzakelijk zijn dat transacties ‘naar verluidt’ worden gemeld om partijen te beschermen die geheimhouding hebben afgesproken. Alleen door deze werkwijze kan enige transparantie worden geboden. Dit neemt niet weg dat in zijn algemeenheid moet worden gestreefd naar goed journalistiek gebruik duidelijk worden welke bronnen zijn gebruikt. Een uitzondering vormen de columns.

PropertyNL betaalt niet voor bronnen en beschermt bronnen te allen tijde.

PropertyNL gebruikt de journalistieke kracht niet om vrienden/vriendinnen, familieleden en/of bekenden te bevoordelen.

PropertyNL maakt gebruik van anonieme bronnen als er geen andere manier is om informatie te achterhalen. We zijn ons altijd bewust van de belangen die (anonieme) bronnen hebben. De anonieme bronnen zijn bekend bij de hoofdredactie.

We baseren ons altijd op zoveel mogelijk bronnen die een zo groot mogelijke variatie vertonen. Als we anonieme bronnen gebruiken, sparren we altijd met een collega (collegiale toetsing) om te bezien of we alles scherp in het vizier hebben (en dus geen tunnelvisie vertonen).

Iedere redacteur die zich op anonieme bronnen baseert, legt de cruciale contacten met deze bron(nen) vast; deze aantekeningen zijn op verzoek door de leidinggevende in te zien en dienen goed leesbaar te zijn. De hoofdredactie wordt altijd geïnformeerd wie de anonieme bronnen zijn.

3.4. Citaten

Vóór een gesprek is het de gesprekspartner duidelijk dat hij of zij met een journalist van PropertyNL te maken heeft en dat het gesprek een publicatie tot doel heeft. Tenzij van tevoren duidelijk is aangegeven dat het gesprek off the record is. Het is dan aan de journalist om te besluiten of hij of zij akkoord gaat. PropertyNL houdt rekening met de kwetsbaarheid van de geïnterviewde.

3.5. Fotografie

We gebruiken bij voorkeur beeld van eigen freelance fotografen of van persbureaus of agentschappen, maar PropertyNL maakt voor personalia en gebouwen gebruik van beelden die door een bedrijf of instantie zijn gemaakt waar het verhaal over gaat. Bij foto’s bij persberichten mag de redactie ervan uitgaan dat deze copyright-vrij zijn. Bij reclamatie wordt verwezen naar de bron die het persbericht heeft verstuurd.

PropertyNL vermeldt in het bijschrift bij foto’s en infographics de bron (fotograaf, persbureau of agentschap, een ander medium). Als foto’s of andere illustraties door de redactie of door de leverancier zijn bewerkt, vermelden we dat in het bijschrift.

Als er een niet-actuele foto (archieffoto) wordt geplaatst bij een verhaal dan wordt daarbij vermeld wanneer de foto is gemaakt, als dat relevant is voor het verhaal.

3.6. Kunstmatige intelligentie

De redactie van PropertyNL staat open voor de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie (AI). We onderzoeken meerdere AI-toepassingen: voor researchdoeleinden, voor eindredactionele zaken en voor vertalingen. We hanteren drie regels:

Toezicht: We publiceren geen AI-gegenereerde content zonder menselijke betrokkenheid & toezicht

Transparantie: PropertyNL zijn open naar elkaar en naar de lezers wanneer en hoe we generatieve AI gebruiken

Veiligheid: We geven prioriteit aan privacy en veiligheid bij het gebruik van AI-producten en diensten.

3.7. Opnemen

Het staat journalisten, net als alle burgers, vrij een telefoongesprek op te nemen zonder dat aan hun gesprekspartner mee te delen. De opnames worden gebruikt om aantekeningen te controleren, vóór publicatie citaten te checken, of als bewijs in mogelijke geschillen of procedures over een publicatie. Ook onze gesprekspartners staat het uiteraard vrij om op hun beurt gesprekken op te nemen.

3.8. Undercover

PropertyNL doet in principe niet aan undercover journalistiek. We werken met open vizier. Alleen als de informatie die we willen verkrijgen op geen enkele andere manier te achterhalen is én als er een zwaarwegend publiek belang mee is gemoeid kan de hoofdredactie een uitzondering maken.

3.9. Initialen

PropertyNL  gebruikt voornamen en initialen voor achternamen van personen als zij verdachte zijn in een strafzaak, tenzij de verdachte liever met zijn volledige naam in de krant komt of als overduidelijk is met initialen om wie het gaat.

3.10. Opinie

PropertyNL biedt zowel online als op papier een platform aan bijdragen van experts op de opiniepagina. Die bijdragen kunnen op uitnodiging en ongevraagd tot stand komen. De redactie selecteert de bijdragen en bepaalt welke stukken worden geplaatst. De auteurs zijn vrij om hun mening te uiten, maar moeten zich wel baseren op feiten.

3.11. Columnisten

Columnisten hebben veel meer vrijheid dan verslaggevers. Ze hoeven zich niet te houden aan PropertyNL-regels voor objectiviteit en wederhoor, en mogen hun mening laten doorklinken in hun columns. Dat is ook de bedoeling: een column moet prikkelen. Zowel online als op papier is duidelijk dat het een column betreft, zodat daar voor de lezer geen misverstand over bestaat.

Het staat de columnist vrij om te schrijven wat hij of zij wil. Slechts bij hoge uitzondering zal de hoofdredactie een columnist verzoeken teksten aan te passen. Het verspreiden van feitelijke onjuistheden via een column geeft uiteraard geen pas, en ook mogen columnisten geen waren of diensten aanprijzen waar zij of hun netwerk voordeel uit kunnen putten.

3.12. Embargo’s

Het komt voor dat PropertyNL nieuws onder embargo krijgt. Dat wil zeggen dat het nieuws pas op een door de bron bepaald moment mag worden gepubliceerd. Dat kan alleen als de bron dat van tevoren heeft aangegeven en PropertyNL akkoord is gegaan met de reden van het embargo.

Een PropertyNL-journalist hoeft zich bijvoorbeeld niet aan een embargo te houden als hij of zij een e-mail onder embargo ontvangt zonder dat er vooraf afspraken zijn gemaakt. Met andere woorden, een embargo kan niet eenzijdig worden opgelegd. Als een ander medium een embargo heeft geschonden, hoeft PropertyNL zich niet langer aan het embargo te houden.

3.13. Contracten

PropertyNL tekent geen contracten die beperkingen opleggen in de vrijheid om informatie te publiceren. Ook als dat betekent dat er dan geen artikel kan worden gemaakt.

3.14. Ontpubliceren

Er bereiken PropertyNL verzoeken van personen om een artikel waar ze in voorkomen te verwijderen van het internet. Daarbij doen zij soms een beroep om ‘het recht om vergeten te worden’. Dit komt bijvoorbeeld voor bij genderwijziging of in strafzaken. De hoofdredactie gaat slechts bij hoge uitzondering in op dit soort verzoeken. Een goed, dus betrouwbaar en dus ook volledig archief van een perspublicatie, zoals PropertyNL, dient het algemeen maatschappelijk belang, omdat op die manier een overzicht wordt opgebouwd en bewaard van de meest recente geschiedenis. Zoals de Leidraad van de Raad van de Journalistiek, die de interne gedragsregels voor de media bevat, voorschrijft, laten journalisten bij een verzoek om online toegankelijke publicaties te anonimiseren dan wel te verwijderen dan ook slechts in uitzonderlijke gevallen dat publieke belang van zo volledig mogelijk, betrouwbare archieven wijken voor de particuliere belangen van degenen die hierom verzoekt.