Raad van State haalt opnieuw probleemplan Rotterdam door shredder

De Raad van State lijkt de gemeente Rotterdam de laatste dagen niet echt goed gezind. Na het bestemmingsplan voor Feyenoord City, zet de raad ook een streep door het plan voor een ander hoofdpijndossier in de Maasstad: de Tweebosbuurt. 

Met het bestemmingsplan Tweebosbuurt Zuid-Oost wilde de gemeente de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk in Rotterdam vernieuwen. Volgens de gemeente is de vernieuwing noodzakelijk, omdat woningen zijn verouderd en niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Bestaande woningen worden gesloopt. Er kunnen maximaal 175 nieuwe woningen worden teruggebouwd. 

Bewonersvereniging Buurtgroep Tweebos ageert al jaren tegen de plannen en tekende beroep aan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de bewonersvereniging is er een sterke sociale cohesie en onderlinge zorgzaamheid in de wijk en is er geen sprake van een slechte leefbaarheid. Volgens de boze bewoners beoogt de eigenaar van de woningen, woningcorporatie Vestia, vooral financieel gewin.

Geen mer-beoordeling

Als gevolg van het bestemmingsplan worden sociale huurwoningen gesloopt en komen daarvoor huur- en koopwoningen in de vrije sector voor in de plaats, aldus de bewonersvereniging. Hierdoor is het volgens haar voor een groot deel van de bewoners nagenoeg onmogelijk om in de nieuwe woningen terug te keren. 

Volgens de bewonersvereniging en anderen heeft de gemeenteraad zich bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten onrechte op het standpunt heeft gesteld dat geen mer-beoordeling voor het voorliggende plan hoefde te worden verricht. Volgens de Rotterdamse raad is er sprake is van dezelfde planologische situatie, worden er meer bestaande woningen gesloopt dan er met het plan mogen worden gebouwd en is de impact van de beoogde situatie vergelijkbaar is met die van de bestaande situatie.

Wél samenhang

Volgens de bewoners is de raad eraan daarmee voorbij gegaan dat het plan deel uitmaakt van de grotere herontwikkeling van de Tweebosbuurt. Die voorziet volgens de samenwerkingsovereenkomst in de sloop van 599 woningen, de renovatie van 95 woningen en de nieuwbouw van 374 woningen. Ook de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State concludeert dat de ontwikkeling die met het plan mogelijk wordt gemaakt, samenhangt met de gehele herontwikkeling van de Tweebosbuurt.

In haar motivatie stelt de afdeling dat: 'Indien de raad van mening blijft dat bij die herontwikkeling, ondanks de onder 5.4 genoemde feiten, toch geen sprake is van een samenhangend project dat voor de toepassing van de mer-regelgeving heeft te gelden als één stedelijk ontwikkelingsproject, dan dient hij dit alsnog toereikend te motiveren. (...) Als de raad daarentegen meent dat de herontwikkeling van de hele Tweebosbuurt wel heeft te gelden als één stedelijk ontwikkelingsproject, dan moet de raad alsnog een (vormvrije) mer-beoordeling voor dit gehele stedelijk ontwikkelingsproject verrichten.'

Voor de Raad van State is het ontbreken van de mer-beoordeling al voldoende om het bestemmingsplan te vernietigen. De afdeling komt niet meer toe aan de andere bezwaren van de bewoners maar geeft hen wel mee dat het nu afgeschoten bestemmingplan zou leiden tot een aantasting van de waarden en historische belangen zoals genoemd in een cultuurhistorische verkenning. 'Niet is gebleken dat de raad dit heeft onderkend, noch dat hij in dat verband een op dit onderdeel toegespitste belangenafweging heeft verricht.'

Streep door Feyenoord City

De vernietiging van het bestemmingsplan Tweebosbuurt Zuid-Oost is de tweede zure appel van de Raad van State waar de gemeente Rotterdam in korte tijd doorheen moet bijten. Vorige week zette de Raad een streep door het bestemmingsplan Feyenoord City. Hierin waren behalve een nieuw stadion voor Feyenoord onder meer ook 3.700 woningen voorzien. De initiatiefnemers achter dit plan hebben al aangegeven dat er een doorstart komt voor de woningcomponent.