De Verantwoording: 13.512 transacties basis voor Top-1001 Adviseurs

PropertyNL Magazine publiceert op basis van het onderzoek van PropertyNL/Ventu Research verschillende ranglijsten: een ranking van de grootste beleggingsmakelaars, een overzicht van de grootste partijen in de gebruikersmarkten kantoren, winkels, bedrijfsruimten en horeca en regionale overzichten van de grootste makelaars in de gebruikersmarkt. Door deze splitsing komen de marktverhoudingen op de beleggingsmarkt en gebruikersmarkt tot hun recht. 

Door Wabe van Enk en Paul Wessels
Profielen: Ronald de Blauw en Gabriëlle Klaver
Onderzoek: PropertyNL/Ventu Research
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2019

De jaarranking makelaars is samengesteld met als bronbestand 13.512 transacties die over de periode 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 door het team van PropertyNL/Ventu Research zijn gecontroleerd en goedgekeurd, op basis van een permanent onderzoek onder vastgoedadviseurs. Inclusief individuele vestigingen hebben 1417 makelaars in de onderzoeksperiode transactie-informatie aangeleverd via de PropertyNL Servicemodule en koppelingen met hun kantoorautomatiseerder (KA). Andere bronnen voor transacties zijn persberichten, het Kadaster en afgemeld aanbod commercieel vastgoed. Voor de Top-1001 is de datum waarop een transactie is ingevoerd en vervolgens goedgekeurd leidend.

Voor de uiteindelijke ranglijsten zijn transacties die zijn gemeld in 2018, maar met een transactiedatum ouder dan 2017, buiten beschouwing gelaten. Hetzelfde geldt voor verlengingen die in 2018 zijn gemeld, maar binnen een periode van drie jaar geleden al eerder werden gemeld. Voor de ranglijst beleggingstransacties is de analyse gebaseerd op alle door PropertyNL/Ventu Research geregistreerde beleggingsdeals met een koopsom vanaf € 1 mln, exclusief grondtransacties.

Voor deze jaarranking wordt voor de gebruikersmarkt (inclusief huurverlengingen en koop voor eigen gebruik) het absolute metrage per segment vergeleken. Binnen deze criteria vielen 12.056 transacties.

Landelijke overzichten per segment
De landelijke overzichten, per segment, zijn als volgt tot stand gekomen. Voor de gebruikersmarkt is de top makelaars kantoor-, bedrijfsruimte, winkelruimte en horeca uitgesorteerd naar het absolute metrage waarbij de makelaar betrokken is. De top makelaars beleggingen is uitgesorteerd naar het absolute bedrag aan beleggingen waarbij de makelaar is betrokken. Daarnaast is er een aparte ranglijst gemaakt voor adviseurs in woningbeleggingen.
Voor de landelijke overzichten worden organisaties met verschillende kantoren onder één noemer geschaard, zoals alle vestigingen van bijvoorbeeld Cushman & Wakefield en CBRE of regionale specialisten met meerdere kantoren. Ook de zelfstandige bedrijven binnen het samenwerkingsverband Dynamis zijn onder één noemer geplaatst.

Regionale overzichten
Voor de regionale overzichten is voor iedere Corop-regio per segment een onderverdeling gemaakt, gemeten naar absoluut metrage. Het overzicht laat dus bijvoorbeeld de Corop-regio’s zien in geregistreerde gebruikstransacties kantoorruimte in de meetperiode 1 januari tot en met 31 december. Van ieder van de Corop-regio’s is vervolgens de top-10 makelaars samengesteld per segment, op basis van het absolute metrage waarbij de makelaar betrokken is. De marktposities van zelfstandige bedrijven binnen een samenwerkingsverband (bijvoorbeeld Dynamis) worden in de regionale overzichten op basis van de Corop-indeling apart berekend.

Het Corop-regio overzicht is hieronder bijgevoegd.