Top-1001: De Mik opvallende stijger in kantoorruimte

Cushman & Wakefield en CBRE handhaven hun toppositie in de kantorenmarkt. Een opvallende stijger is De Mik Bedrijfshuisvesting, marktleider in Rotterdam. Dit blijkt uit de PropertyNL Top-1001 Adviseurs, het jaarlijkse onderzoek naar de marktposities van bedrijfsmakelaars- en adviseurs op basis van hun betrokkenheid bij transacties.

Door Wabe van Enk en Paul Wessels
Profielen: Ronald de Blauw en Gabriëlle Klaver
Onderzoek: PropertyNL/Ventu Research
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2019

Cushman & Wakefield en CBRE wisselen ten opzichte van vorig jaar van plaats, maar beide partijen zijn betrokken bij metrages van rond 600.000 m² en doen dus weinig voor elkaar onder. JLL komt met 332.000 m² op de derde plaats.

Op de belangrijkste kantorenmarkt van Nederland, die van Amsterdam, is CBRE met meer dan een kwart miljoen vierkante meters aan kantoortransacties marktleider, op de hielen gevolgd door Cushman & Wakefield. Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting deed het met bijna 90.000 m² weer uitstekend in Utrecht, qua grootte de tweede kantorenmarkt in Nederland.

Een opvallende stijger in de lijst is De Mik Bedrijfshuisvesting. De marktleider in Rotterdam was goed voor ruim 106.000 m² aan deals, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In Zuidoost-Brabant, de regio rond Eindhoven, is Dynamis-partner Verschuuren & Schreppers de grootste met een kleine 50.000 m² aan deals. In Den Haag en omgeving is Cushman & Wakefield marktleider (ruim 65.000 m²), gevolgd door COG Makelaars.

Naast de landelijke markt onderzocht PropertyNL ook de marktposities van de adviseurs per vastgoedsegment per Corop-regio

PropertyNL Top-25 Adviseurs Kantoorruimte Landelijk

1
Cushman & Wakefield
624.717 m²
Cushman & Wakefield heeft deze positie te danken aan enkele grote gebruikersdeals in de kantorenmarkt. Zo huurde Novartis Pharma ruim 4300 m² aan in gebouw De Oliphant in Amsterdam Zuidoost, tekende uitgeverij Hearst Magazines voor bijna 4700 m² in 500Moermanks in de Amsterdamse Houthavens en ict-bedrijf Interxion nam 4000 m² in gebruik in kantoorgebouw South Point in Hoofddorp.

2
CBRE
556.207 m²
CBRE was onder meer betrokken bij de verhuur van 6000 m² kantoorruimte in The Base D op Schiphol aan Heineken. Verder huurde Xerox 2300 m² kantoorruimte in de Innovatoren op het voormalige Floriade-terrein te Venlo en uitgeverij Lannoo Meulenhoff huurde 2300 m² in de Mondriaantoren in Amsterdam Zuidoost.

3
JLL
331.555 m²
JLL was betrokken bij de overkomst met TomTom, dat bijna 4200 m² huurde op de High Tech Campus in Eindhoven, de nieuwe Regus-vestigingen in de Kennedytoren in Eindhoven en Rivoli in Utrecht en de huur van bijna 3500 m² door de consumentenafdeling van de Spaanse bank Santander in het Utrechtse kantoorgebouw Le Mirage.

4
Dynamis
281.636 m²
De makelaars van het samenwerkingsverband Dynamis waren betrokken bij tal van grote en minder grote kantoorgebruikersdeals. In de eerste categorie valt de aanhuur van 5500 m² door Rabobank in First Rotterdam, waarbij Ooms Makelaars adviseerde. In de tweede categorie vallen ict-bedrijf Sollicity en wagenparkbeheerder Fleet Support, die beide in Nijmegen huurden (Strijbosch Thunnissen) en het nieuwe kantoor van MMM Multi Media Marketing in Maastricht (Boek & Offermans).

5
De Mik Bedrijfshuisvesting
106.399 m²
De Mik Bedrijfshuisvesting heeft deze positie te danken aan een aantal omvangrijke huurtransacties, zoals de verhuizing van Allianz naar het voormalige Robeco-kantoor aan de Coolsingel, aan de overzijde van de straat, en de 4000 m² die BAM Services aan de Vareseweg in Rotterdam huurde van NSI. Minder omvangrijk, maar net zo spannend: Vertigo Games, ontwikkelaar van virtual reality games, huurde 700 m² in gebouw Hofpoort aan het Hofplein. Bij al deze transacties stond De Mik de verhuurder bij.

6
Savills
101.349 m²
Savallis deed Aanhuur namens Perform Group / DAZN in de Huidekoper voor 3246 m² kantoor. Savallis deed de Verhuur namens REAL I.S. in de Amsterdamse Alpha Tower aan Generali, voor 1440 m² kantoorruimte. Intrum huurde 2700 m² kantoorruimte in One20 in Sloterdijk van eigenaar Trinity Vastgoed III. Savills adviseerde de eigenaar en asset manager BNP Paribas Real Estate Advisory.


7
BNP Paribas Real Estate
95.958 m²
BNP Paribas Real Estate was onder meer betrokken bij de verhuur van kantoorruimte in de Zuidtoren in Hoofddorp aan diverse huurders, waaronder onlangs Riverbed Technology en Timex. De toren is daarmee volledig verhuurd. Andere vermeldenswaardige verhuurdeals zijn Pharos Building in Hoofddorp (Nutanix huurt 3500 m²), De Entree II in Amsterdam Zuidoost (o.a. HSO) en Mollie, dat ruim 2500 m² aanhuurde in The Flow in de Houthavens.

8
Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting
95.665 m²
Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting trad onder meer op als adviseur bij de verhuur aan Universal International Music in Hilversum (bijna 2900 m²), Financial Lease, dat in Maarssen 1600 m² kantoorruimte aanhuurde, en Keylane, leverancier van software voor de verzekerings- en pensioensector, dat zijn nieuwe hoofdkantoor vestigt in het Utrechtse kantoorgebied Rijnsweerd (5200 m²). Ook hier stond Ans de Wijn de verhuurder bij.

9
Colliers International
82.995 m²
Colliers International heeft deze positie onder andere te danken aan de verhuur van 3000 m² kantoorruimte in Aeroplaza op Flight Forum in Eindhoven aan een hightech bedrijf. De makelaar adviseerde eigenaar Union Investments hierbij. In Amsterdam Sloterdijk huurde NMBRS een nieuw kantoor, eveneens 3000 m². Verderop in de stad aan het Stadionplein adviseerde Colliers zichzelf, want de onderneming verhuisde naar The Olympic, de voormalige Citroën-garage die door Bouwinvest nieuw leven is ingeblazen. Colliers huurt hier 1800 m².

10
NL Real Estate | Knight Frank
80.166 m²
NL Real Estate | Knight Frank was betrokken bij de verhuur van 4000 m² in het kantoorgebouw aan de Molenwerf in Amsterdam aan advocatenkantoor Kennedy van der Laan. De nieuwe stek ligt op steenworp afstand van het oude pand aan de Haarlemmerweg. NL Real Estate adviseerde eigenaar MEAG. Verder is de verhuur aan het Amerikaanse advertentiebedrijf 72andSunny in het Westerhuis in Amsterdam een opvallende transactie en die van ict-bedrijf Impraise, dat aan de Jozef Israëlskade huurde.

11
Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten
66.608 m²
Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten was onder meer betrokken bij de verhuur van ruim 5600 m² kantoorruimte in Diemen aan International Card Services, in opdracht van eigenaar Intown. In Amsterdam huurde pensioenuitvoerder BeFrank 1900 m² kantoor in de Mondriaantoren bij Station Amstel en in Zuidoost was tekende VolkerWessels Telecom voor meer dan 2700 m² aan de Rietgorsweg. Hier adviseerde Van Gool Elburg de huurder.

12
DRS Makelaars
64.344 m²
De belangrijkste deal voor DRS Makelaars was de onderhuur door DNB van het Toorop-gebouw. DNB gaat begin 2020 verhuizen, omdat het pand aan het Westeinde aan een grondige renovatie toe is. DRS stond DNB bij en Redept hoofdhuurder NN Group. Verder trad DRS Makelaars onder meer op als adviseur van online marketingbedrijf Another Level, dat een 1100 m² groot rijksmonumentaal pand aan de Keizersgracht huurde van Fuse Vastgoed, en bij de transactie met IChoosr aan de Bakkerstraat, ook in Amsterdam.

13
Solved
55.991 m²
Solved heeft deze positie onder andere te danken aan de aanhuur van 2300 m² door modemerk Karl Lagerfeld in het grachtenpand de Zonnewijser aan de Herengracht, 1500 m² in Noma House op de Zuidas door marketingconsultant Unga en ict-bedrijf PQR, dat kantoorruimte huurt van NSI in gebouw ’t Koggeschip in Amsterdam.

14
Spring Real Estate
52.623 m²
Spring Real Estate trad op als adviseur bij tal van transacties, van klein tot groot. Zo huurde IF Technology ruim 1400 m² aan de Velperweg in Arnhem, tekende CH Robinson Europe voor ruim 1800 extra meters in het Coen-gebouw in Amsterdam en huurt uitzendorganisatie Olympia 1770 m² in kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp. Spring Real Estate stond hier de huurder bij.

15
Van Dijk & Ten Cate Vastgoedadviseurs
44.280 m²
Van Dijk & Ten Cate Vastgoedadviseurs adviseerde bij het nieuwe onderkomen van Architecten Cie aan de Klaprozenweg op het NDSM-terrein in Amsterdam. De makelaar stond verhuurder Kroonenberg Groep bij. Verder was Van Dijk & Ten Cate onder meer betrokken bij de verhuur van kantoorruimte aan M2Mobi in gebouw 300Moermanks in de Houthavens, namens de eigenaar.

16
Briq Real Estate
40.160 m²
Briq Real Estate adviseerde onder meer bij de volgende huurtransacties: Stichting Lelie Zorggroep, die 2400 m² huurt aan de Hoofdweg in Amsterdam van NSI (advies huurder), en PIMM Solutions, die huurt aan de Westblaak in Rotterdam. Hier stond de makelaar verhuurder NSI bij.

17
MVGM Bedrijfshuisvesting
39.437 m²
Grouwels Vastgoed heeft vorig jaar 1850 m² kantoorruimte verhuurd in gebouwen Galjoen en Clipper aan de Boompjes in Rotterdam. MVGM Bedrijfshuisvesting trad hierbij op als adviseur van een van de huurders, Rischen Nijhuis Advocaten (770 m²). Verder was de makelaar onder meer betrokken bij de verhuur van 4200 m² in kantorencomplex Hoek 3 in Amersfoort aan educatieve dienstverlener Iddink Group. MVGM adviseerde de eigenaar ARC Real Estate. MVGM is hier zelf ook gevestigd, en heeft zijn kantoorruimte uitgebreid tot 1700 m².

18
1530 Real Estate
39.005 m²
1530 Real Estate heeft onder meer verhuurder CF Tilburg Holdings geadviseerd bij de verhuur van 4200 m² kantoorruimte in Adam Smith Building in de Riekerpolder te Amsterdam aan financiële dienstverlener Knab en was verder betrokken bij de aanhuur van 5250 m² door flex-office concept WeWork in het Atrium-complex op de Zuidas en bij het nieuwbouwkantoor van Warner Bros (3800 m²) in het Overamstel-gebied. De makelaar adviseerde hier de verhuurder, Nijkerk Holding.

19
Castanea Bedrijfsmakelaars
38.510 m²
In kantoorgebouw Olympia 2 in Hilversum zijn drie nieuwe huurders ingetrokken en een zittende huurder heeft zijn kantoorruimte uitgebreid. Castanea Bedrijfsmakelaars was verantwoordelijk voor de verhuur aan PsyQ Hilversum en een mediabedrijf.

20
COG Makelaars
36.936 m²
SDU Uitgevers gaat binnenkort verhuizen naar het kantoorgebouw De Haagse Arc aan de Maanweg 174 op de Binckhorst te Den Haag. COG Makelaars bracht de transactie betreffende 7000 m² vorig jaar namens de huurder tot stand. Een andere transactie in Den Haag was die in het kantoorpand Monchyplein, dat het Rijksvastgoedbedrijf heeft aangehuurd namens de Raad voor de Kinderbescherming (3200 m²). COG adviseerde verhuurder PPF Real Estate daarbij.

21
RSP Makelaars
34.766 m²
RSP Makelaars adviseerde onder meer bij de volgende huurtransacties: International Travel Group (ITG), die een 1100 m² grote kantoorvilla op Pentaparc in Den Bosch aanhuurde (RSP adviseerde eigenaar Certitudo), Van Aaken Automatisering, die voor eigen gebruik een kantoorpand in Rosmalen heeft gekocht, en Phylax ICT Diensten en Plan en Project, die in Den Bosch huurden. RSP adviseerde bij deze transacties de verkoper/verhuurder.

22
KroeseTempert Bedrijfsmakelaars
33.941 m²
Bryant Park heeft het Bewegingshuis in de wijk Stadshagen in Zwolle volledig verhuurd en daar was KroeseTempert Bedrijfsmakelaars bij betrokken. In dezelfde stad kocht Jansen Installaties een kantoor- en bedrijfspand aan de Popostraat voor eigen gebruik; hier trad KroeseTempert op namens de verkoper. En vorig jaar heeft KroeseTempert aan de Assendorperdijk in Zwolle 16 kantoorvertrekken verhuurd aan diverse zzp’ers.

23
P van den Bosch Bedrijfsmakelaars
32.251 m²
Ict-bedrijf MessageBird heeft vorig jaar een huurovereenkomst afgesloten voor circa 4000 m² kantoorruimte in CitySide-Rivierstaete te Amsterdam, met ondersteuning van P van den Bosch Bedrijfsmakelaars. In Utrecht sloot ASR Real Estate een huurovereenkomst met ChargePoint, een laadnetwerk voor elektrische voertuigen, en Ricoh verlengde zijn huurovereenkomst met Steenvastgoed in Amstelveen. De makelaar adviseerde hierbij de verhuurders.

24
Basis Bedrijfshuisvesting
28.278 m²
Basis Bedrijfshuisvesting was onder meer betrokken bij de verhuur van ruim 1700 m² kantoor aan ingenieursbureau DWA in Gouda. Basis Bedrijfshuisvesting bracht deze transactie tot stand namens de verhuurder. De makelaar is ook ingeschakeld bij het nieuwe kantoor van Rabobank naast station Gouda. Rabobank verhuurt bijna 1500 m² van het ruim 4100 m² grote gebouw.

25
Cresa Nederland
27.317 m²
Verslavingszorg Noord Nederland heeft een contract gesloten om 2350 m² in het gebouw Kop van Zuid te Emmen aan te huren, met Cresa Nederland als adviseur aan zijn zijde. In Utrecht vestigt Santander Consumer Finance Benelux zijn hoofdkantoor (3500 m²) in kantoorgebouw Le Mirage en tekende industrieleverancier Aalberts voor de 18e verdieping van het WTC. Ook deze huurders werden daarbij ondersteund door Cresa.