Top-1001: Adhoc de grootste in horeca

Met afstand is Adhoc de grootste horeca-makelaar die landelijk actief is. Dit blijkt uit de PropertyNL Top-1001 Adviseurs, het jaarlijkse onderzoek naar de marktposities van bedrijfsmakelaars- en adviseurs op basis van hun betrokkenheid bij transacties. 

Door Wabe van Enk en Paul Wessels
Profielen: Ronald de Blauw en Gabriëlle Klaver
Onderzoek: PropertyNL/Ventu Research
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2019

Voor de adviseurs horecaruimte publiceren we sinds vorig jaar een aparte lijst met marktposities. Deze lijst wordt met afstand aangevoerd door specialist Adhoc Horecamakelaars. De lokale partners van Dynamis doen het ook goed op deze deelmarkt.

Naast de landelijke markt onderzocht PropertyNL ook de marktposities van de adviseurs per vastgoedsegment per Corop-regio

PropertyNL Top-10 Adviseurs Horecaruimte Landelijk

1
Adhoc Horecamakelaars
16.700 m²
Rond april wordt een nieuwe horecazaak geopend aan de Markt 31 in Gouda, op de plek van modezaak Ulla Popken. Dit is een van de transacties die Adhoc Horecamakelaars vorig jaar op zijn conto kon schrijven. De makelaar treedt meestal op voor de verhuurder. Aan het Stadhuisplein in Rotterdam opende Barista Café en in het Pontsteigergebouw in Amsterdam is 630 m² horeca gerealiseerd; hier heeft Vondel Hotels onlangs een hotel met 25 kamers en een restaurant/café geopend. Adhoc adviseerde verhuurder Nedstede.

2
Dynamis
4986 m²
De makelaars van Dynamis waren betrokken bij het sluiten van huurcontracten voor verschillende horecazaken, zoals die in de Pijpenstraat in Enschede (Snelder Zijlstra), aan de Hogeweg in Venlo (Boek & Offermans) en aan de Wagenstraat in Den Haag (Frisia). Hier komt op de plek van snackbar ’t Wagentje een ander fastfood-restaurant. In Apeldoorn was Dynamis-partner Rodenburg betrokken bij verhuur van drie nieuwe horecazaken, waaronder het Surinaamse eethuis Surifoods in de Stationsstraat.

3
Cushman & Wakefield
4754 m²
In de Diamantbeurs aan het Weesperplein in Amsterdam – omgedoopt tot Capital C – opent horecaonderneming Debuut een restaurant van 500 m² in de oude beurszaal. Cushman & Wakefield adviseerde de eigenaar (Sijthoff en Zadelhoff) bij het sluiten van het huurcontract.

4
CBRE
3525 m²
De Bossche Boulevard is verrijkt met een Kentuky Fried Chicken; in december vorig jaar gingen de deuren open. Namens de eigenaar heeft CBRE de contractonderhandelingen gedaan. Ook in Leidsche Rijn Centrum zijn er enkele nieuwe restaurants en fastfoodketens bij gekomen, waaronder Dagelijks Lekker, Suri to Go, De Beren, Bram’s Gourmet Frites en Alan & Pim’s. CBRE adviseerde verhuurder ASR Real Estate.

5
Colliers International
3181 m²
In de nieuwe ontwikkeling Park15 in Oosterhout komt een Subway, aan de Loosdrechtse Plassen heeft restaurant AIM de deuren geopend, aan de Gedempte Gracht in Den Haag komt een nieuwe grillroom, Febo huurt in retailpark Den Bosch en CoffeeConcepts in Gershwin Brothers op de Zuidas. Colliers International trad bij al deze transacties op als adviseur van de eigenaren.

6
Engelvast
2462 m²
In Hermes City Plaza zijn geopend (of opent binnenkort): Dagelijks Lekker, de Satébar, Urban Salad, Pizza Hut, Andalus Fish & Chicken, Quetzal en Barista Café. Hermes City Plaza is het tot studentenwoningen getransformeerde kantoor aan het Stadhuisplein in Rotterdam. Engelvast adviseerde verhuurder Raiffeisen Immobilien bij deze huurcontracten. Een van de andere transacties waarbij de makelaar betrokken was, betreft Backwerk aan de Melkmarkt in Zwolle. Hier werd de huurder geadviseerd.

7
Thoma Post Bedrijfsmakelaars
2156 m²
Thoma Post Bedrijfsmakelaars was onder meer betrokken bij de verhuur van een unit in winkelcentrum Hasselo in Hengelo aan Elat Pizzeria Shoarma, bij de komst van het nieuwe restaurant van Nic & Ik in Zutphen en een horecazaak in Brummen. In Apeldoorn kocht het Aziatische restaurant Green Leaf zijn eigen pand (1270 m²); Thom Post adviseerde de verkoper hierbij.

8
Keij & Stefels
1520 m²
Keij & Stefels begeleidde de verhuur van negen horecaruimtes in Amsterdam, onder meer aan de Sint Jacobsstraat (Day’s Restaurant), Nieuwebrugsteeg (Café The End) en de Linnaeusstraat (Café New York). En verder adviseerde het kantoor bij de Grote Houtstraat in Haarlem (Brunch Bistro Boetiek) en aan de Kromstraat in Delft (Thierneys Irish Pub).

9
Uniek Bedrijfsmakelaars
1514 m²
Restaurant Lanita in Enschede, restaurant Het Postkantoor in winkelcentrum Keyserstroom in Meppel, Grieks restaurant Santorini in Delden en gasterij Het Middenplein in Enter: allemaal horecatransacties waarbij Uniek Bedrijfsmakelaars de verhuurder adviseerde.

10
Creating Retail Parks
1492 m²
Vorig jaar was Creating Retail Park betrokken bij de komst van een restaurant in Woonplaza A2 te Amsterdam. Binnenkort opent hier Wereldrestaurant A2 in een winkelunit van bijna 1500 m².