DOSSIER Big Bazar: Powerplay met huurcontract om keten overeind te houden

Koopjesketen Big Bazar verkeert al enige tijd in financieel zwaar weer. Eigenaar BB Retail moet op steeds meer borden met verhuurders schaken om het bedrijf overeind te houden. 

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2023

Een maand geleden werd duidelijk dat winkelketen Big Bazar, goed voor 135 winkels in Nederland en België kampt met forse huurachterstanden. De rechter besliste medio juli dat de winkels in het Noord-Hollandse Schagen en Wormer ontruimd moeten worden. Op de panden zat op dat moment voor € 89.000 aan achterstallige huur. Ook de eigenaar van twee winkels van Big Bazar in Vlaardingen en ’s-Gravenzande, Renpart Vastgoed, zou soortgelijke problemen hebben met het winkelbedrijf.

Big Bazar werd in 2007 opgericht door Blokker Holding. In 2019 kocht de toenmalige ceo van de Blokker Holding, Michiel Witteveen, de Blokker-keten, Marskramer en Big Bazar en bracht deze onder in de Mirage Retail Group. In 2021 werd Big Bazar gekocht door BB Retail, dat werd opgericht door Heerke Kooistra. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen last van forse lastenstijgingen en treft nu maatregelen om de kosten verlagen. Noodzakelijk omdat ook de gemiddelde besteding van de consument in de winkel onder druk staat, hoewel de bezoekersaantallen volgens Big Bazar “groter zijn dan ooit.”

Indexering oude huurcontracten

Dat het bedrijf juist nu in de problemen is gekomen, wijt Kooistra aan hoge energielasten, recente loonsverhogingen en indexering van oude huurcontracten. Deze laatste overeenkomsten zouden de winkelketen als een molensteen om de nek hangen. BB Retail geeft in eerste instantie aan zeker bij  13 winkels de deuren te moeten sluiten, omdat verhuurders niet instemmen met een lager huurvoorstel.

Begin augustus wordt duidelijk dat de problemen zich opstapelen. De winkelketen kampt niet alleen met huurachterstanden, een Belgische investeerder wil nu de voorraad van de koopjesketen laten veilen. Hij leende twee jaar geleden € 2 mln aan het bedrijf, maar sinds april is er geen rente meer betaald.

Het mogelijk veilen van de handelsvoorraad komt op een moment dat berichten over huurachterstanden zich opstapelen. Volgens diverse media zijn er ook huurachterstanden in Delfzijl, Stadskanaal, Vlaardingen en 's Gravenzande. Eerder veroordeelde de rechter het bedrijf tot betaling van de achterstallige huur in Schagen, Wormer, Beverwijk en Leeuwarden. De vestiging van Big Bazar in Delfzijl lijkt te ontsnappen aan spoedige ontruiming. Pandeigenaar Barendrecht & Van Nie heeft het eerder aangekondigde kort geding ingetrokken omdat het tot afspraken met BB Retail is gekomen.

Aanvraag ondersteund

De verhuurder van het winkelpand van Big Bazar in Goes wil daar niet meer op wachten en vraagt een week geleden faillissement aan voor de koopjesketen. Bijna € 20.000 heeft de verhuurder nog te goed van Big Bazar. De aanvraag wordt eind deze maand behandeld bij de rechtbank in Amsterdam maar het betrokken incassobedrijf verwacht dat BB Retail daarvoor alsnog tot overeenstemming komt de verhuurder om een faillissement om “een relatief klein bedrag” te voorkomen. De aanvraag wordt inmiddels ondersteund door 9 andere partijen, waaronder leveranciers.

Ook het Drents vastgoedbedrijf Ploegmakers Beheer stapt naar de rechter omdat voor de winkel aan de Nobellaan 329-331 in Assen al maanden geen huur is betaald. Ploegmakers behoort niet tot de groep die namens de vestiging Goes faillissement aanvraagt. Het vastgoedbedrijf hoopt er juist, liefst nog voor de zitting, met Big Bazar uit te komen.  

Eerder deze week werd bekend dat het bedrijf om financieel gezond te blijven nu twintig verlieslatende winkels wil sluiten en voor nog eens twintig winkels mikt op een huurverlaging. De overige winkels zouden wel goed draaien. Het is nog onbekend welke filialen dicht moeten. Besprekingen over huurverlaging bij de 20 betrokken filialen lopen nog niet best omdat verhuurders er geen trek in hebben om het huurcontract open te breken. Het is volgens Kooistra de reden dat hij eenzijdig stopt met het betalen van huur om alsnog de verhuurder tot een gesprek te bewegen.

Ook Wereldhave naar rechter

Inmiddels blijft het spel met de verhuurders al niet meer beperkt tot kleiner beleggers. Nu vastgoedfonds Wereldhave ook faillissement heeft aangevraagd, lijkt het voor Kooistra buigen of barsten te worden om zijn bedrijf nog overeind te houden. Net als bij de andere rechtzaken draait het bij de faillissementsaanvraag door Wereldhave om achterstallige huur voor de zes locaties van Wereldhave waar Big Bazar huurt: Arnhem (Kronenburg en Presikhaaf), Capelle aan den IJssel (De Koperwiek), Dordrecht (Sterrenburg), Heerhugowaard (Middenwaard) en Nieuwegein (Cityplaza). De huurinkomsten van Big Bazar zijn met nog geen 0,5% van het totaal maar klein bier voor Wereldhave en bovendien denkt het fonds al na over een andere invulling van de winkelunites, maar de belegger beschouwt het huurgeschil als een principekwestie. 

Adempauze en onderzoek

Eind augustus kreeg Big Bazar van de  rechter in Leeuwarden tot 7 september de tijd om orde op zaken te stellen, een zogeheten afkoelingsperiode. Het bedrijf had via zijn advocaat om vier maanden gevraagd, maar daar ging de rechter niet in mee waardoor de rechtbank begin september toch gaan beginnen met de faillissementsaanvraag namens de pandeigenaar in Goes. Zover kwam het echter nog niet direct omdat de Ondernemingsraad van Big Bazar bij de Rechtbank in Leeuwarden verzocht om de aanstelling van een herstructureringsdeskundige. Een week later leek de rechter aan illusies een einde te maken toen deze de aanwijzing van een deskundige van de hand wees. Er was te weinig verandert in de financiële situatie van de keten om nieuw uitstel te rechtvaardigen. Een voorgenomen verkoop van twaalf Belgische filialen was nog niet afgerond. 

Leveranciers werpen reddingsboei

Maar weer lijkt er een reddingsboei te zijn geworpen naar Kooistra. Twee schuldeisers hebben bij Rechtbank Leeuwarden opnieuw een verzoek ingediend om een deskundige aan te stellen, die de mogelijkheden voor een financiële herstructurering onderzoek. Uit het verzoekschrift van beide leveranciers blijkt ook dat Big Bazar een geldinjectie van € 2 mln. heeft opgehaald. Daarmee zou de keten aan de lopende verplichtingen kunnen voldoen. Het verzoek leidt er toe, dat Rechtbank Amsterdam dinsdag 19 september geen uitspraak heeft gedaan over een mogelijk faillissement. 

Meer aanbieders goedkope spullen

Retaildeskundigen zien het ondertussen somber in voor Big Bazar. De keten kan vanwege onvoldoende volume niet goed concurreren met Action. Bovendien zijn er veel meer aanbieders van goedkope spullen op de markt.