Verhuurder vraagt faillissement Big Bazar aan

De verhuurder van het winkelpand van Big Bazar aan de Gasthuisstraat 12-14 in Goes heeft faillissement aangevraagd voor de koopjesketen.

Bijna € 20.000 heeft de verhuurder nog te goed van Big Bazar, meldt Joost Konings van Invorderingsbedrijf Amsterdam aan de NOS. Konings verwacht dat de winkelketen het bedrag snel betaalt. “Ik kan mij niet voorstellen dat Big Bazar failliet verklaard wil worden voor een relatief klein bedrag.” De faillissementsaanvraag wordt op 29 augustus bij de rechtbank Amsterdam behandeld.

Big Bazar lijkt steeds verder in een financieel moeras weg te zinken. Vorige week werd bekend dat de Belgische investeerder Cor van Noordenne € 2 mln aan de prijsstunter leende, maar al maanden geen rente meer heeft ontvangen. Hij wilde aanvankelijk de winkelvoorraad laten veilen, maar de eigenaar van de winkelketen, Heerke Kooistra, gaf gisteren aan een schikking te willen treffen met Van Noordenne.

Ontruimingen

In juli moest Big Bazar zijn winkels in Wormer en Schagen ontruimen vanwege oplopende huurschulden. De rechtbank in Alkmaar veroordeelde de keten tot het betalen van ruim € 89.000. Ook in Leeuwarden moet Big Bazar wegens achterstallige huur zijn winkel aan De Centrale 37 uit, zo bepaalde de rechtbank op 1 augustus. In Delfzijl lijkt ontruiming voorlopig van de baan: de pandeigenaar trok het aangekondigde kort geding in.

Deuren sluiten

Big Bazar heeft 135 winkels in Nederland en België. Eigenaar Kooistra gaf eerder aan dat zeker 13 winkels hun deuren moeten sluiten, omdat verhuurders niet instemmen met een lager huurvoorstel. Hoge energielasten, recente loonsverhogingen en indexering van oude huurcontracten zouden de winkelketen als een molensteen om de nek hangen.