Colliers: Den Haag steeds meer in trek bij woningzoekende Amsterdammers

Den Haag raakt steeds meer in trek bij woningzoekenden uit andere steden in Nederland, zo concludeert Colliers International in haar jongste woningmarktrapport. Ook vastgoedbeleggers hebben de stad ontdekt. Zij kopen veel woningen waardoor het aanbod krimpt.

De zoektocht van woningzoekenden onder meer uit Amsterdam zorgt voor stijgende woningprijzen. Door het grote prijsverschil tussen beide steden zetten zij hun overwaarde in om meer te bieden. Gemiddeld betalen zij € 180 per m² meer dan de rest van de woningzoekenden. Die trend leidt er volgens Colliers toe dat Haagse huishoudens met een minder grote portemonnee de stad uit worden gedreven. Zij zoeken steeds vaker in randgemeenten als Westland en Pijnacker-Nootdorp.

Ook heeft Colliers kritiek om de aard van de bouwproductie. De afgelopen jaren zijn vooral kantoren getransformeerd. In 2018 ligt de nadruk op Gebiedsontwikkeling Binckhorst (foto). Op deze bedrijven- en kantoorlocatie worden 5.000 appartementen en studio’s gebouwd. Dit type woningen sluit niet aan op de vraag van jonge gezinnen. Reden volgens Colliers waarom de nieuwbouwwijk RijswijkBuiten sterk in trek is bij Haagse woningzoekenden.

Beleggers slaan hun slag. Daardoor daalt het aanbod sterk: van 3.300 woningen twee jaar geleden tot 1.150 nu. Hierdoor zijn de woningprijzen met 17,3% gestegen. De gemiddelde woningprijs bedraagt inmiddels 2.930 euro per m².

img
Redacteur
Profiel