Woonwijk op locatie vliegveld Rotterdam-The Hague Airport

Omwonenden van vliegveld Rotterdam The Hague Airport hebben een plan gepresenteerd om 12.500 woningen neer te zetten op de locatie van het huidige vliegveld.

Het plan Stadskwartier Noorderbos wordt gesteund door klimaatgroep Urgenda en de club Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) en is gepresenteerd aan leden van de gemeenteraad en van de Provinciale Staten. Het voornemen is professioneel uitgewerkt door bureau Ziegler Branderhorst, dat mogelijkheden ziet voor 12.500 woningen, kantoren en bedrijfsruimte alsmede openbaar vervoer. Zo zouden er tienduizend werkplekken kunnen worden gecreëerd.

Volgens Urgenda past het plan perfect bij de wens van de provincie Zuid-Holland om 'vliegveldterreinen andere invulling te geven'. Dat onderzoek start volgens Urgenda tegen het einde van dit jaar.

Steun gevraagd

Op de website ruimbaanvoorrotterdam proberen de initiatiefnemers steun te krijgen voor het plan. Dat heeft sowieso een lange weg te gaan, want een alternatieve locatie voor het vliegveld is er niet. Dus zouden passagiers en vracht naar elders moeten verkassen, om te beginnen Schiphol.

In een kosten/baten-analyse leggen de plannenmakers veel nadruk op de milieu-overlast van het vliegveld, de waardevermindering van huizen van omwonenden en stellen daartegenover de nieuwe woningen en werkplekken plus 100 hectare groen. Voorzitter Alfred Blokhuizen van de bewonersvereniging BTV: 'Wat houdt ons nog tegen om het ook echt te realiseren? Dit is toch een no-brainer?'