OZB stijgt volgend jaar in Amsterdam met 25%

In de Amsterdamse begroting voor de komende jaren wordt ervan uitgegaan dat huiseigenaren 25% meer onroerend zaak belasting (OZB) gaan betalen. De stad haalt daarmee € 85 mln per jaar op.

De gemiddelde huiseigenaar gaat daarmee van € 313 naar € 399. Wethouder Hester van Buren van het college van PvdA, GroenLinks en D66 ziet de verhoging als noodzakelijk. Gemeenten krijgen volgens haar te weinig uit Den Haag en Amsterdam heeft nu twee jaren met tekorten achter de rug. De komende jaren is de begroting weer sluitend.

Amsterdam heeft een jaarlijkse begroting van iets meer dan € 8 mrd. Bijna de helft daarvan is afkomstig van het Rijk.

Stad loopt achter

Volgens Van Buren loopt Amsterdam in verhouding tot andere grote steden achter waar het de OZB betreft. Het Rijk vindt dat ook en kort Amsterdam op de inkomsten uit het gemeentefonds omdat Amsterdam zoals dat heet zijn verdiencapaciteit niet optimaal benut.

Als grote investeringen voor de middellange en lange termijn noemde de wethouder een nieuw burg over ’t IJ van € 300 mln. Daarnaast is de verwachting dat het stroomverbruik in 2050 drie keer zo groot zal zijn als nu, dus dat vereist ook de nodige investeringen.