Ambtenaar van eigen ministerie spekkoper van gehate nimby-mentaliteit

Een ambtenaar van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft zich tijdens de ambtsperiode van voormalig minister Hugo de Jonge voor liefst € 400.000 laten afkopen om haar bezwaar tegen een woningbouwproject in Rotterdam in te trekken. Dit bericht RTV Rijnmond. 

In een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek bericht RTV Rijnmond over de kwestie die na de publicatie de tongen losmaakt in de branche. De regionale omroep baseert zich daarbij op  het Neprom-onderzoeksrapport 'Terugdringen van onnodige vertraging woningbouw door bezwaar- en beroepsprocedures' en de ingediende bezwaarschriften. 

Het draait in de kwestie om het woongebouw Stack op de Rotterdamse Müllerpier. Het gebouw is een 'sculptuur van gestapelde blokken', een 'nieuwe landmark voor Rotterdam', zo meldt de projectside van ontwikkelaar Blauwhoed. De 85 ruime eengezinswoningen en luxe penthouses bieden uitzichten over stad, rirvier en haven.   

Geen wonder dat de woningen van meet af aan als zoete broodjes over de toonbank gingen toen Blauwhoed ze in de verkoop deed. in 2021 dreigde er evenwel een flinke kink in kabel te komen toen enkele omwonenden op de Müllerpier in verzet kwamen tegen de verleende omgevingsvergunning. Zo zouden de bouwvoorschriften niet correct worden nageleefd en zou het heien mogelijk schade opleveren. Ook is er bezwaar tegen de ligging van de inrit van de parkeergarage, waardoor het woongenot van de bestaande bewoners wordt aangetast. 

De bezwaarcommissie van de gemeente wijst de bezwaren van de hand. Op grond van het bestemmingsplan uit 2012 is een parkeervoorziening op de voorheen niet bewoonde pier toegestaan. De bezwaarmakers baseerden zich op een oud bestemmingsplan uit 2005. 

Twee bezwaarmakers nemen genoegen met de uitspraak van de commissie en trekken hun bezwaar in. Eén omwoonster legt zich er echter niet bij neer en dreigt eind 2021 naar de Raad van State te stappen. Saillant detail, de vrouw werkt op het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en is betrokken bij woon- en huurbeleid. De nieuwbouw van woningen in ons land loopt in die periode al niet zo vlotjes wat minister Hugo de Jonge onder meer wijt aan de nimby-mentaliteit van veel omwonenden zodra er een nieuwbouwproject wordt aangekondigd. In hun achtertuin geen polonaise, een mentaliteit die vaak zorgt voor jaren extra vertraging door bezwaarprocedures. 

Dat laatste is ook waar Blauwhoed voor vreest. In het slechtste geval wordt de omgevingsvergunning door het bezwaar van de VRO-ambtenaar pas ergens in 2023 definitief, wat een vertraging van twee jaar oplevert. De eerste kopers dreigen zich bovendien al terug te trekken. Uit de geanonimiseerde casus in het Neprom-rapport komt naar voren dat Blauwhoed en de bezwaarmaakster een afkoopsom van € 300.000 overeenkomen waarvoor de vrouw haar bezwaren laat varen. Voor een aantal bewoners in Stack die hun woondroom in rook dreigen te zien opgaan, komt die kennis uiteindelijk te laat als ze onderling zelf ook nog eens € 100.000 inzamelen om de VRO-ambtenaar af te kopen. In een briefje aan haar toekomstige buren laat ze weten dat ze haar bezwaarschrift inmiddels heeft ingetrokken maar het aanbod van de ton te aanvaarden, geld dat rechtstreeks aan haar overgemaakt mag worden.