Top-25 Architecten 2015: Ranglijst met profielen

Terugkijkend op het voorbije jaar zien we dat enkele eerdere trends binnen het commerciële vastgoed stevig zijn doorgezet in deze alweer negende ranglijst van meest productieve architecten.

Terugkijkend op het voorbije jaar zien we dat enkele eerdere trends binnen het commerciële vastgoed stevig zijn doorgezet in deze alweer negende ranglijst van meest productieve architecten.

Door Kees van der Hoeven
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2016


Het aantal nieuwe distributiecentra in ons land groeide onverminderd door en er werden ook nog eens verschillende grote logistieke centra aangekondigd. Omdat die projecten qua vloeroppervlak vaak dermate omvangrijk zijn dat ze deze ranglijst zouden domineren, zijn de architectenbureaus die succesvol werken binnen dit specialisme ditmaal apart opgenomen.
Vervolgens is te zien dat het getotaliseerde volume van een kleine 550.000 m² bruto binnen deze lijst nu al voor ruim de helft uit renovatie en herbestemming van bestaande gebouwen bestaat. Dat speelt in 2015 zowel bij het bescheiden gerealiseerde winkelvolume (totaal ruim 100.000 m² bruto) als in het grotere kantoorsegment. Door de min of meer toevallige oplevering van enkele zeer grote projecten kwam dat totale kantoorvolume vorig jaar uit op ruim 330.000 m² bruto.
Ten slotte is deze keer voor het eerst een tiental hotelprojecten (totaal ruim 115.000 m² bruto) als commercieel vastgoed meegeteld. Ze staan vooral in Amsterdam, zodat adequaat kan worden ingespeeld op de sterke groei van het buitenlandse bezoek aan de hoofdstad. De opleving in de woningbouw en de groeiende ombouw van kantoren naar woningen vallen buiten het bestek van deze lijst, die zich immers beperkt tot commercieel vastgoed.

1. (–) Team V Architectuur
Amsterdam
www.teamv.nl
87.500 m²

Team V Architectuur is een relatief jong architectenbureau, dat in 2013 werd opgericht door Jeroen van Schooten (samen met Joanne Vermeulen en Gerard van Hoorn), eerder oprichter van MVSA Architects. Hij werd onder meer bekend met het ING-gebouw langs de A10 en het ministerie van Financiën. In 2015 kwam hun renovatie van het enorme hoofdkantoor van ASR gereed. Bijzonder was dat het kantoorwerk daar tijdens de bouw gewoon doorging.

2. (–) Cepezed
Delft
www.cepezed.nl
55.000 m²

Architectenbureau Cepezed met oprichter Jan Pesman en partner Ronald Schleurholts neemt vaker ook de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van hun projecten. Eigentijdse architectuur die is opgebouwd uit technisch hoogwaardige onderdelen, die op de bouw worden geassembleerd. Dit jaar realiseerden ze in samenwerking met Hofman Dujardin Architecten de grote herinrichting van het VWS-ministeriegebouw, waarin nu ook Sociale Zaken is gehuisvest.

3. (–) Mulderblauw
Zoeterwoude
www.mulderblauw.nl
47.970 m²

Architect Robert Mulder ontwikkelt zich met zijn grote expertise van hotelontwerpen tot een belangrijke speler op de groeiende markt in transformatie van leegstaande kantoren naar hotels in het middensegment, met inmiddels vele succesvolle voorbeelden in ons land en de komende jaren ook elders in Europa. Mulderblauw kwam direct hoog binnen in deze lijst met drie van die hoteltransformaties en een viertal kantoorrenovaties.

4. (–) OeverZaaijer
Amsterdam
www.oeverzaaijer.nl
43.420 m²

Amsterdams architectenbureau dat bijna elk jaar in deze lijst voorkomt. Gepokt en gemazeld in het ontwerpen van commercieel vastgoed voor corporate clients. Oprichter Wouter Zaaijer breidde dit jaar de directie uit met nieuwe partners John Bosch en Oresti Sarafopoulosin. Dit seizoen leverden ze twee kantoorrenovaties, een groot nieuw kantoorgebouw en tevens twee hotelcomplexen op, alle in de stadsregio Amsterdam.

5. (10) Mecanoo
Delft
www.mecanoo.com
37.720 m²

Het jaar 2015 was uniek voor oprichter en creatief directeur Francine Houben van Mecanoo. Belangrijkste wapenfeit: de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs die ze samen met € 150.000 uit handen van Koningin Máxima mocht ontvangen. Ze werd echter ook geselecteerd als architect voor de renovatie van de belangrijkste bibliotheek in New York. In ons land bouwde ze een hotel met een opvallende gevel, het nieuwe Schiphol Hilton.

6. (–) ZZDP Architecten
Amsterdam
www.zzdp.nl
32.700 m²

De rijke geschiedenis van ZZDP Architecten gaat terug tot het Interbellum, toen Piet Zanstra het bureau oprichtte, na de oorlog aangevuld met onder meer Peter de Clercq Zubli. Sinds diens afscheid in 2004 wordt het bureau geleid door architect Joris Deur, die de stevige positie van het bureau binnen het commerciële vastgoed heeft bestendigd en uitgebouwd. Dit jaar opgenomen met twee nieuwe hotels en twee kantoorrenovaties, alle in Amsterdam.

7. (–) OPL Architecten/Re-designers
Utrecht
www.oplarchitecten.nl
30.300 m²

‘Het ontwerpen van renovaties en transformaties van leegstaande gebouwen geeft een heel nieuwe dimensie aan het architectenvak’ stelt Flip Luger van OPL Architecten/Re-designers enthousiast. Ze hebben het transformeren zelfs opgenomen in de actuele naam van het middelgrote bureau, dat Luger nu samen met Mario Witteveen leidt. In 2015 realiseerden ze het hoofdkantoor voor Heerema in Leiden en een bedrijfsgebouw voor Fokker op Schiphol.

8. (–) OMA/AMO – Office for Metropolitan Architecture
Rotterdam, Beijing, Doha, Dubai, Hongkong, NY
www.oma.eu
25.500 m²
Opgericht en geleid door Rem Koolhaas, met naast hem nu acht architect-partners. Met zes kantoren verspreid over vier continenten en met meer dan 250 medewerkers behoort OMA/AMO tot de architectentop in de wereld. In thuisbasis Rotterdam werd eind vorig jaar hun Stadstimmerhuis opgeleverd, een indrukwekkend gebouwencomplex dat bestaat uit woningen, publieke ruimtes en kantoren. Twee bestaande vleugels werden hergebruikt.

8. (–) RAU Architecten
Amsterdam
www.rau.eu
25.500 m²
Thomas Rau is reeds jarenlang de pleitbezorger van het circulaire bouwen in ons land. Van de VPRO kreeg hij kortgeleden een uur de tijd om in het programma Tegenlicht zijn filosofie over gebruik versus bezit te illustreren. Met het stadhuis van Brummen liet hij al zien dat gebouwen ook kunnen worden gezien als grondstoffendepot. Zijn indrukwekkende renovatie van Allianders hoofdkantoor in Duiven toont dat opnieuw en zeer overtuigend.

10. (–) GroupA
Rotterdam
www.groupa.nl
17.425 m²
GroupA met partner-architecten Maarten van Bremen, Folkert van Hagen en Adam Visser ontwikkelde zich tot een middelgroot architectenbureau dat vooral bekend werd met een aantal grote hoofdkantoren voor internationaal werkende bedrijven als BP, Sabic en nu AkzoNobel. Dat laatste kantoorcomplex met zijn vloeiende lijnen aan de Amsterdamse Zuidas werd eind vorig jaar opgeleverd en wordt binnenkort in gebruik genomen.

11. (–) AGI – AGS Architects International
Heerlen, Amsterdam
www.agsarchitects.net
14.920 m²
Na een faillissement in 2013 is voormalig AGS doorgestart met de nieuwe Engelse naam, mede vanwege hun werkzaamheden in verschillende buitenlanden, tot in India toe. Inmiddels weer met 25 man en geleid door Jo Jongen en Paul Timmermans. In deze lijst met drie kleine winkelcentra.

12. (–) Benthem Crouwel Architects
Amsterdam
www.benthemcrouwel.nl
14.750 m²
Bekend van hun bijdrage aan vele belangrijke Nederlandse infrastructurele projecten: de centrale stations in de vier grote steden en in Delft en de Noord–Zuidlijn in Amsterdam. Ook de huisarchitect van Schiphol en de RAI. Dit jaar met de winkels in Utrecht CS en het nieuwe Amtriumgebouw voor de RAI.

13. (–) Ector Hoogstad Architecten
Rotterdam
www.ectorhoogstad.nl
14.400 m²
Het architectenbureau werd opgericht door Jan Hoogstad en wordt actueel geleid door Joost Ector en zakelijk directeur Max