Savills: Amsterdam in top 5 vestigingssteden Fintech-sector

Savills identificeert Amsterdam als de hoogste stijger in zijn nieuwste Savills European Fintech Occupier Index, want de stad steeg van de tiende plaats in 2020, naar de vierde plek.

De Fintech-sector groeit hard in Europa, en bovengemiddeld snel in Amsterdam, met een sterk stijgende vraag naar kantoorruimte vanuit deze sector tot gevolg. De stad komt naar voren als een belangrijke locatie voor internationale groene financieringsbedrijven, meldt vastgoedadviseur Savills.

De financiële dienstensector groeit in belang en daarmee ook het aantal dienstverleners. In de afgelopen drie jaar is bijvoorbeeld het aandeel Europese consumenten dat van plan is uitsluitend digitaal te bankieren, gestegen van 49% naar 62%.

IJsbrand Brunger, Head of Leasing bij Savills in Nederland, zegt: ‘In Amsterdam is een aantal zeer grote lokale spelers met internationale dekking actief, zoals betalingsprocesplatforms Mollie en Adyen. Die groeien zo snel dat hun kantoorruimtebehoefte verdubbelt in slechts een paar jaar tijd.’

Brunger voegt eraan toe dat deze kantoorgebruikers diensten in Amsterdam aan het verbreden zijn sinds ze toegang kregen tot bankvergunningen van de Autoriteit Financiële Markten, en daarmee hun concurrentiepositie vergroten ten opzichte van het traditionele landschap van financiële diensten. Dit heeft geleid tot veel meer vraag en concrete transacties.

Zo adviseerde Savills de afgelopen weken Union Investment bij een huurovereenkomst met cryptocurrency-uitwisselingsplatform Bitvavo voor 2500 m² kantoorruimte aan de Keizersgracht 271-287.

In september kondigde Modulr aan dat het een Nederlands kantoor zou openen als springplank naar uitbreiding in de EU.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, legt uit: ‘Nederland wordt door deze kantoorgebruikers beschouwd als een aantrekkelijk ondernemingsklimaat met een sterke demografische groei in de komende jaren.’ Daarnaast liggen kantoorhuren op een relatief betaalbaar niveau in Amsterdam (€ 450 per m²), zeker in internationale context. Huurprijzen in Londen, de topstad in de index, bedragen circa € 1500 per m², in Parijs € 920 per m² en in Berlijn € 500 per m².

Dat de sector hard groeit blijkt ook uit de hoeveelheid durfkapitaal. Er werd € 20,4 miljard durfkapitaal in de Europese Fintech sector geïnvesteerd in de eerste drie kwartalen van 2021, vergeleken met € 7,57 miljard in 2020, en slechts € 0,25 miljard in 2012. Kleemans geeft daarbij aan dat de groei van groene financieringen sterk bijdroeg aan de algehele Fintech groei in Europa.

Amsterdam is gerangschikt als de groenste wereldwijde financiële markt volgens de Global Green Finance Index. Groene financieringen zijn bedoeld om duurzame ondernemingen of duurzame bedrijfsactiviteiten te financieren, en zijn doorgaans gekoppeld aan projecten rond hernieuwbare energie, terugdringen van vervuiling, behoud van biodiversiteit, initiatieven voor de circulaire economie en duurzaam gebruik van energiebronnen. Kleemans voegt hieraan toe dat groene financieringen aantrekkelijk zijn voor bedrijven en financiers en daarom een belangrijke factor zijn bij de huisvestingsbeslissingen van groene Fintech-bedrijven.

 

Laatste nieuws

Evenementen