Rotterdam maakt sprong in langer thuis wonen ouderen

Rotterdam is vanaf deze maand liefst 14 zogeheten Thuisplusflats rijker waar ouderen langer zelfstandig en veilig thuis kunnen wonen. De Maasstad mikt ook nog op nieuwbouw van vier nieuwe woon(zorg)complexen. 

De gemeente Rotterdam startte in 2021 met de Thuisplusflats. Een woonvorm voor ouderen in de bestaande bouw waar de gemeente samenwerkt met woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties. De Thuisplusflat biedt naast zorg dichtbij ook veel sociale contacten, doordat ouderen dicht bij elkaar wonen en elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Bewoners kunnen hierdoor langer zelfstandig blijven wonen. 

Elke Thuisplusflat heeft één vaste zorgaanbieder die verantwoordelijk is voor zowel Wmo-ondersteuning als wijkverpleging (Zvw) en verpleeghuiszorg thuis (Wlz).  Hierdoor hebben de bewoners te maken met een vast en herkenbaar team van zorgverleners dat het complex en de bewoners goed kent, gemakkelijk aanspreekbaar is en elkaar kan vervangen bij ziekte. 

Door het arsenaal van de 6  bestaande Thuisplusflats uit te breiden met de 14 nieuwe complexens zet Rotterdam een belangrijke stap in het creëren van meer geschikte woningen en woonvormen voor ouderen. Een belangrijk doel van de uitbreiding was de spreiding van het aantal Thuisplusflats over de stad. De eerste zes Thuisplusflats bevonden zich in Prins Alexander, IJsselmonde en Hoogvliet. Met de uitbreiding komen nu ook Thuisplusflats in: Kralingen-Crooswijk, Noord, Charlois en Hillegersberg.

Acht corporaties

De Thuisplusflats zijn door middel van een Europese aanbesteding op de markt gezet en aan vijf bestaande zorgaanbieders gegund. Aafje, Argos, Humanitas, Laurens en Lelie Zorggroep. Ook de zes al bestaande Thuisplusflats moesten zich vanwege de nieuwe contractvoorwaarden opnieuw aanmelden voor de aanbesteding. Deze Thuisplusflats zijn allen opnieuw gegund en worden door dezelfde zorgaanbieder voortgezet. Met de uitbreiding van het aantal Thuisplusflats is het aantal betrokken woningcorporaties gegroeid van vier naar acht: Habion, Havensteder, Hefwonen, MaasWonen, SOR, Woonbron, WoonCompas en Woonstad.

Met de gunning van 20 bestaande Thuisplusflats is het eerste deel van het collegetarget voor woon(zorg)concepten behaald. Daarnaast wordt nog volop ingezet op het behalen van het tweede onderdeel van de target ten aanzien van de startbouw van vier  nieuwe woon(zorg)complexen voor ouderen. Daarmee komen dan in totaal 24 voorzieningen beschikbaar. 

Wethouder Ronald Buijt van Zorg, ouderen en Jeugdzorg: 'Ik ben trots op de samenwerking die de gemeente met de zorgpartijen heeft opgezet en dat we zo snel al de Thuisplusflats realiseren. Ouderen die er wonen krijgen passende zorg en hebben anderen om zich heen waardoor er makkelijk activiteiten te organiseren zijn. Het concept is simpel, maar zo succesvol dat andere gemeenten bij ons komen kijken en de Thuisplusflats ook willen opzetten.'

De Thuisplusflats zijn bedoeld voor vitale Rotterdammers van 55 jaar en ouder en voor 55+’ers met een lichte tot matige zorgvraag.Om in aanmerking te komen, moeten Rotterdammers zich inschrijven op WoonnetRijnmond.nl, de zoeksite voor sociale huurwoningen in de Rijnmond-regio. Op deze website kan gereageerd worden op vrijgekomen appartementen in de Thuisplusflats.