Nieuwbouw 767 studentenwoningen Sluisbuurt van start

DUWO en BAM zijn woensdag gestart met de bouw van twee woontorens voor studenten en jongeren in de Sluisbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland.

Het complex wordt centraal in de wijk gebouwd aan de Zuiderzeeweg, als één van de eerste nieuwbouwprojecten in de Sluisbuurt, een duurzame en groene woonwijk. In de wijk op het Zeeburgereiland moeten in totaal 5.500 huur- en koopwoningen verrijzen. Naast het studentencomplex, dat omstreeks de zomer van 2025 gereed moet zijn, wordt momenteel Hogeschool Inholland gebouwd. Inholland wil volgend jaar zijn deuren openen.

Common rooms

De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen met 767 zelfstandige woningen, de meeste ongeveer 21 m² in oppervlakte. Verder komen er enkele grotere groepswoningen voor studenten, ruim 500 m² aan gemeenschappelijke ruimten, in de vorm van drie common rooms, en in één van de gebouwen een plint met commerciële ruimten. In de zogenoemde common rooms zijn onder meer keukenvoorzieningen, zodat jongeren er samen kunnen eten, een drankje drinken en even kunnen bijpraten.

De Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw en Stedelijke ontwikkeling) gaf woensdag het officiële startschot voor de bouw. “Dit soort gemeenschappelijke ruimtes zijn de toekomst: je deelt faciliteiten om te recreëren en elkaar te ontmoeten. Buurtbewoners zijn hier ook welkom. En studenten geven een wijk een stadse en levendige sfeer.”

Forse eisen

De Sluisbuurt wordt een groene woonwijk op de kop van Zeeburgereiland in het IJ. Voor de nieuwe wijk gelden forse eisen op het gebied van duurzaamheid, natuur en ecologie. Bouwbedrijf BAM houdt daar tijdens de bouw al rekening mee door bijvoorbeeld zoveel mogelijk elektrisch materieel, herbruikbare bouwmiddelen en een energieneutrale bouwkeet in te zetten.

Het complex wordt aangesloten op het warmtenet. Afval verdwijnt via een systeem voor ondergrondse afvaltransport. De bebouwing wordt voorzien van nestkasten voor vogels, groene gevels en daken tegen hittestress. Het gebied wordt autoluw en er is veel ruimte voor wandelen, fietsen en sporten, bijvoorbeeld op de dijken bij het Sluispark. De stoepen aan de zonzijde worden daar breder gemaakt.