Legendarische disco maakt plaats voor woonwijk

De legendarische discotheek Alcazar in Puttershoek (gemeente Hoeksche Waard) maakt plaats voor een woonwijk onder dezelfde naam. De sloop is begonnen. 

In augustus 2021 sloot het evenementencentrum aan de Groeneweg 16 definitief haar deuren. Tijdens een veiling werd alles wat los en vastzat aan het complex, dat in 1981 in Spaanse sferen -inclusief torens- was opgetrokken, verkocht. In de hoogtijdagen bood de disco plaats aan 3.000 mensen die vaak van heinde en verre naar de Hoeksche Waard kwamen om te dansen en te feesten. 

Afgelopen maart kon de ontwikkelende bouwer Stebru, dat de voormalige disco in 2018 kocht, groen licht geven voor de gebiedsontwikkeling Parc Alcazar. De drempel van 70% voorverkoop van de 64 woningen die de ontwikkelaar er wil gaan realiseren werd bereikt. 

Parc Alcazar krijgt een grote variëteit aan woningtypen. Van appartementen (36), twee-onder-één-kap woningen, rijwoningen, beneden- en bovenwoningen tot vrije kavels om je eigen droomhuis op te bouwen. Alle woningen worden energieneutraal opgeleverd.

De ontwikkeling sluit aan op de Biezenvijver en draagt bij aan de doelstellingen van klimaatadaptatie. Zo zal de hittestress afnemen en krijgt de locatie veel groen.

RoosRos Architecten heeft samen met kunstenaar Alex Prooper gezocht naar een passende manier om herinneringen uit het verleden een plek te geven in het nieuwbouwplan. Zo keren de iconische letters waaraan je de disco al van verre kon herkennen terug op het appartementengebouw en komt er in de nieuwe wijk een kunstwerk met foto's van voormalige bezoekers van de disco. 

In de het derde kwartaal moet worden begonnen met de bouw van de nieuwe wijk. Eind 2025 moeten de woningen worden opgeleverd.