De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, heeft boetes uitgedeeld aan 26 eigenaren met gebouwen zonder energielabel.
De hoogste boete bedroeg € 10.000. Er gaat de komende tijd meer gehandhaafd worden, vertelde Ed Blankestijn (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) gisteren bij het congres Groene vs Bruine Kantoren dat PropertyNL en ABN Amro organiseerden in het pas geopende duurzame gebouw Circl van ABN Amro aan de Zuidas.
Vanaf 1 januari 2015 controleert de ILT op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van gebouwen (woningen en utiliteitsgebouwen zoals kantoren en winkels). De ILT kan een bestuurlijke boete opleggen aan de eigenaren die verkopen of verhuren en die niet aan deze verplichting voldoen.
Vanaf 2023 moet ieder kantoor groter dan 100 m² verplicht minimaal energielabel C hebben. Paul Wessels (PropertyNL) presenteerde een onderzoek op basis van de PropertyNL database waaruit blijkt dat momenteel nog maar bij 40% van de gebruikstransacties kantoren überhaupt een label bekend is. Bij bedrijfsruimte (20%) en winkels (30%) liggen die percentages nog lager. Verschillende sprekers tijdens het congres stelden vast dat eindgebruikers een sterke voorkeur hebben voor panden met een label en dan met name A-labels.
Wouter Zwetsloot (Cromwell Property Group) en Jaap Wolters (Hanzevast) gaven hun visie op verduurzaming vanuit het perspectief van de belegger. Elsbeth Quispel (Cushman & Wakefield) sprak over toekomstbestendig vastgoed, een breder begrip dan duurzaam vastgoed. Erik Steinmeier (ABN Amro) sprak over de grote ambities van de bank die 10% van de gebouwde omgeving in Nederland financiert en Bas van de Griendt (Dutch Green Building Council) schetste welke inspanningen nodig zijn om de kantorenvoorraad in Nederland te laten voldoen aan de voorwaarden van het klimaatakkoord van Parijs.