Grootgrondbezitter ASR neemt Nederlands deel Aegon over

Verzekeraar ASR Nederland neemt branchegenoot Aegon Nederland over. De combinatie levert een van de grootste verzekeraars van ons land op. 

De transactie omvat alle verzekeringsactiviteiten van Aegon in Nederland, met inbegrip van de activiteiten op het gebied van hypotheken, de distributie- en dienstenbedrijven en de bankactiviteiten. Daarbij horen alle verzekeringsactiviteiten (Leven, Pensioenen en Schade), hypotheken, de distributie- en dienstenbedrijven en de bankactiviteiten van Aegon Nederland. ASR is het hoofdmerk. Het merk Aegon wordt in de Nederlandse markt nog drie jaar gebruikt voor pensioenen en hypotheken.

Landbouwgrond

ASR is de grootste particuliere eigenaar van landbouwgrond in ons land. Daarnaast investeert ASR real estate namens institutionele beleggers in vastgoed en beheert vastgoedportefeuilles. Ook Aegon zit als vermogensbeheerder in Nederlands vastgoed.

De totale transactie omvat € 4,9 miljard en bestaat uit nieuw uit te geven aandelen ASR aan Aegon NV (29,99% in ASR na afronding van de transactie) en een vergoeding in contanten van € 2,5 miljard. Dit wordt gefinancierd met eigen kapitaal en de mogelijke uitgifte van diverse financiële instrumenten, waaronder Solvency II-compliant schuldpapier en/of nieuw uit te geven aandelen binnen het bestaande mandaat, afhankelijk van marktcondities.

Mariahoeve en Rijnsweerd

De combinatie van activiteiten levert op jaarbasis een potentiële kostenbesparing van ongeveer € 185 miljoen op, die naar verwachting drie jaar na de afronding van de transactie wordt gerealiseerd. Het internationale hoofdkantoor van Aegon blijft in Den Haag, tegen station Mariahoeve, gevestigd. ASR zit sinds jaar dag op bedrijventerrein Rijnsweerd aan de Archimedeslaan. 

De Raad van Bestuur van Asr blijft ongewijzigd en gaat leidinggeven aan de combinatie. De termijn van de CEO wordt verlengd tot de AvA van 2026. De Raad van Commissarissen van ASR wordt na afronding van de transactie uitgebreid. Aegon draagt twee extra leden voor de Raad van Commissarissen van Asr voor, te weten Lard Friese, CEO Aegon, als niet-onafhankelijke commissaris en Daniëlle Jansen Heijtmajer, als onafhankelijke commissaris. Het niet-onafhankelijke lid heeft een goedkeurende stem in Asr’s Raad van Commissarissen met betrekking tot bepaalde onderwerpen, in lijn met de omvang van Aegons aandelenbelang.

De transactie moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van zowel ASR als Aegon in hun respectieve Buitengewone Algemene Vergaderingen. De transactie is verder onder voorbehoud van goedkeuring van De Nederlandsche Bank, de Europese Centrale Bank en de Autoriteit Consument en Markt. De transactie wordt op zijn vroegst 1 juli 2023 afgerond.