Woontoren De Zalmhaven in Rotterdam opgeleverd

In het Scheepvaartkwartier in Rotterdam is De Zalmhaven deze maand opgeleverd.

Het project van 215 meter hoog is ontwikkeld door gebiedsontwikkelaar AM en investment manager én ontwikkelaar van woningen Amvest. Er zijn 485 woningen, commerciële voorzieningen en parkeervoorzieningen. Op de bovenste verdieping komt een restaurant met een prachtig uitzicht over Rotterdam en ver daarbuiten.

De bouw van De Zalmhaven is na ruim 3,5 jaar bouwtijd afgerond. Om zo veel mogelijk rekening te houden met de omgeving en vanwege de bouwveiligheid is gekozen voor een geprefabriceerde constructie. De Zalmhaven is de hoogste prefab-toren ter wereld. Met een hoogte van 215 meter is het tevens de hoogste woontoren van de Benelux. Een project van de lange adem: voor de start van de bouw ging een ontwikkelproces van zo’n twintig jaar vooraf.

‘Binnenstedelijk bouwen is altijd complex en de realisatie van zo’n hoog gebouw midden in Rotterdam was dan ook een enorme uitdaging,’ aldus Michelle Corbeau Projectontwikkelaar AM.

De koopwoningen zijn zo goed als uitverkocht en er is veel belangstelling voor de commerciële ruimtes. De eigenaren van de koopwoningen krijgen de komende maanden de sleutel van hun appartement.

Alle huurwoningen, verdeeld over de drie torens, zijn ‘instapklaar’ opgeleverd. Het is opvallend dat de 200 huurappartementen in De Zalmhaven zelfs al voor oplevering zijn verhuurd. In september 2021 hebben de eerste huurders hun intrek genomen en de laatste huurwoningen zijn begin april opgeleverd. Alle huurwoningen zijn door Amvest namens AEGON in portefeuille genomen.

De Zalmhaven bestaat uit De Zalmhaven I, een toren van 215 meter met 61 verdiepingen, geflankeerd door De Zalmhaven II en III, twee gebouwen van 70 meter hoog, gelegen in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. In totaal zijn er 485 woningen, waarvan 256 in de hoge toren. Naast woningen komen er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, commerciële ruimten, een parkeergarage (met fietsenstallingen) en een restaurant met panoramisch uitzicht.

Het project is een ontwikkeling van Zalmhaven CV, een samenwerkingsverband van gebiedsontwikkelaar AM en gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest. Twee internationaal bekende Nederlandse architectenbureaus werken aan dit project. De hoge toren is een ontwerp van Diederik Dam van Dam & Partners Architecten. De lagere woongebouwen zijn ontworpen door Kees Kaan van KAAN Architecten. De bouw was in handen van BAM Bouw en Techniek - Speciale Projecten.