Consumenten zien de economische ontwikkeling in Nederland nog altijd zwart in. Het consumentenvertrouwen bleef in augustus op -24 steken, zo meldt het CBS.
Ook in juli werd een -24 genoteerd, ver onder het gemiddelde (-10) van de afgelopen twintig jaar. Het dieptepunt werd in oktober 2022, na de coronaperiode, bereikt: -59. Het is bijna een kwart eeuw geleden dat de hoogste stand ooit werd gemeten. Dat was een plus van 36 in januari 2000. Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek.
Bleek vertrouwen
Het lage consumentenvertrouwen steek bleek af tegen het bruto binnenlands product (bbp) over het tweede kwartaal van 2024. Nederland doet het met een stijging van 1% veel beter dan landen als Frankrijk, Duitsland en België, maar de consument profiteert daar in zijn beleving dus niet van.
Consumenten waren in augustus nog iets negatiever over de economie dan in juli. De deelindicator economisch klimaat ging van -39 in juli naar -42 in augustus. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever.
Koopbereidheid
De koopbereidheid kwam in augustus uit op -13, tegen -14 in juli. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was iets minder negatief en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was wat positiever. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in juli.