De omzetgroei in de detailhandel laat een wisselend beeld zien dit jaar en valt over de breedte fors terug van 5% in 2023 naar 2% dit jaar.
Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht retail van ING Research. Bij supermarkten is er voor het eerst in twintig jaar sprake van een omzetkrimp als gevolg van het tabaksverbod dat per 1 juli is ingegaan. Anderzijds nemen door een verbeterde koopkracht de bestedingen van consumenten in de non-food en e-commerce dit jaar toe, al is het met wat haperingen.
Zo is het consumentenvertrouwen onlangs weer enigszins verslechterd. Naar verwachting wordt in 2024 door consumenten meer uitgegeven aan persoonlijke verzorging en schoenen en minder aan woninginrichting. Het blijven uitdagende tijden voor retailers door onder meer aanhoudende personeelstekorten, stijgende huur- en loonkosten en een laag consumentenvertrouwen. Slechts een kwart van de winkeliers zegt de hogere kosten volledig of grotendeels door te kunnen berekenen aan de consument. We verwachten dan ook dit jaar opnieuw meer faillissementen, met name in de non-food.
Omzetkrimp supermarkten
‘In het foodsegment krimpt de omzet dit jaar naar verwachting met 1,5%,’ stelt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING Research. ‘Door het tabaksverbod dat per 1 juli jongstleden is ingegaan verliezen supermarkten in 2024 circa € 1,7 miljard omzet, waardoor bij supermarkten dit jaar voor het eerst in twintig jaar sprake is van omzetkrimp.’
De tabaksomzet verschuift naar shops van tankstations, tabaks- en gemakszaken en winkels over de grens. Doordat de invoering van het tabaksverbod halverwege het jaar plaatsvindt zal dit ook in 2025 nog doorwerken in de omzet van supermarkten.
3% omzetgroei voor retail non-food
Voor de detailhandel non-food verwachten we in 2024 een omzetgroei van 3%. Naar verwachting wordt door consumenten vooral meer geld uitgegeven aan persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo en parfum, en schoenen en minder aan woninginrichting. Vooral in fashion blijven de marktomstandigheden in de winkelstraat uitdagend. Met name modeketens in het middensegment hebben het zwaar door concurrentie van goedkopere fastfashionmerken als Primark en H&M, de tweedehandsmarkt en goedkope Chinese online retailers als Shein en Temu.
8% omzetgroei e-commerce
De omzet bij online retailers groeit dit jaar naar verwachting met circa 8%. Pure online spelers doen het overigens beter dan multichannel retailers, die naast een fysieke winkel ook online verkopen. Dit komt met name doordat consumenten na de coronapandemie weer relatief vaker in de fysieke winkel kopen dan via het online verkoopkanaal van de betreffende retailer. Desondanks is de verwachting dat er in de komende jaren een verdere verschuiving van fysiek naar het online verkoopkanaal zal plaatsvinden. Niet alleen omdat consumenten het gemak van online winkelen blijven waarderen, maar ook doordat multichannel retailers veelal online een uitgebreider assortiment aanbieden dan in de winkel.