Nederland presteert economisch veel beter dan belangrijkste handelspartners

Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het tweede kwartaal van 2024 met 1% ten opzichte van Q1 2024. Nederland doet het daarmee veel beter dan de belangrijkste handelspartners Duitsland (-0,1%), Frankrijk (0,3%) en België (0,2%).

De economie van de hele EU groeide in het tweede kwartaal 2024 met 0,3% ten opzichte van een kwartaal eerder, meldt het CBS. De grootste economie van de wereld, de VS, zag de economie in het tweede kwartaal met 0,7% toenemen.

In het eerste kwartaal van 2024 presteerde de Nederlandse economie juist iets slechter dan die van de belangrijkste handelspartners, het bbp kromp met 0,1%. De stijging van het bbp in het tweede kwartaal is vooral toe te schrijven aan de export van goederen. Ook de investeringen en de overheidsconsumptie droegen positief bij aan de groei. De stijging van de export van goederen hangt samen met de groei van de industrie.

Na het dieptepunt halverwege 2020 trad een krachtig herstel op van de economie en groeide het bbp tot medio 2022 onafgebroken. Toen volgden bijna 2 jaar van krimp en stagnatie. In het tweede kwartaal 2024 was het bbp per saldo echter weer iets hoger dan in het tweede kwartaal van 2022.

Groei export, consumptie overheid en investeringen

De uitvoer van goederen en diensten steeg in het tweede kwartaal van 2024 met 1,3 % ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen, en machines en apparaten nam toe. De invoer van goederen en diensten steeg met 0,4 % minder hard. Het handelsoverschot droeg het meest positief bij aan de economische groei in het tweede kwartaal.

De consumptie van de overheid groeide met 1,0 %. De overheid gaf vooral meer uit aan de zorg, het openbaar bestuur en de opvang van asielzoekers. De investeringen in vaste activa stegen met 0,4 %. Vooral de investeringen in vervoermiddelen, woningen en machines namen toe.

De consumptie door huishoudens daalde in het tweede kwartaal van 2024 met 1,0 % ten opzichte van het eerste kwartaal. Huishoudens hebben minder besteed, gecorrigeerd voor prijsveranderingen, aan voedings- en genotmiddelen en energie. Daarnaast hebben ze ook minder uitgegeven in de horeca.

Industrie groeit

De toevoegde waarde (het verschil tussen productie en verbruik van energie, materialen en diensten) van de industrie steeg in het tweede kwartaal van 2024 met 3,3 % het hardst. In het eerste kwartaal van 2024 daalde de toegevoegde waarde echter met hetzelfde percentage. Ten opzichte van een jaar eerder was de toegevoegde waarde van de industrie in het tweede kwartaal 0,6 % kleiner. Naast de industrie hadden ook de zakelijke dienstverlening, de handel, de overheid en de sector cultuur, sport en recreatie een positieve bijdrage aan de groei in het tweede kwartaal van 2024.

Economie groter dan in 2023

De Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 0,8 % groter dan in het tweede kwartaal van 2023. De stijging van het handelssaldo en de toename van de overheidsconsumptie droegen het meest bij aan de groei. De zakelijke dienstverlening en de overheid waren de bedrijfstakken met de meest positieve bijdrage aan de economische ontwikkeling ten opzichte van een jaar eerder.

Consumptie huishoudens gedaald

De consumptie van huishoudens daalde in het tweede kwartaal van 2024 met 1% in vergelijking met een kwartaal eerder. Consumenten gaven minder uit aan voeding en besteedden minder in de horeca. Het regenachtige lenteweer en het consumentenvertrouwen, dat nog altijd aan d elage kant is, zijn daar volgens het CBS debet aan.