Certitudo heeft flinke footprint in Den Bosch

De ondergang van het Brabantse vastgoedbedrijf Certitudo gaat ook niet aan Den Bosch voorbij. De vastgoedontwikkelaar en -belegger heeft in de Brabantse hoofdstad meer dan alleen haar hoofdkwartier.

Deze week werd het uitstel van betaling voor een van de entiteiten -het Certitudo Residential Growth Fund- omgezet in een faillissement. Tegelijkertijd werd ook het faillissement aangevraagd voor het moederbedrijf.

Daarmee lijkt een einde te komen aan het succesverhaal van een bescheiden Brabantse ontwikkelaar en belegger die uitgroeide tot een flinke partij met posities door het hele land, zoals op bedrijvenpark Amstel III in Amsterdam of het voormalige hoofdkwartier van Centraal Beheer in Apeldoorn.

Wat er uiteindelijk met deze posities gaat gebeuren is nog onduidelijk. Een deel van haar bezit, bijvoorbeeld in Amsterdam, heeft Certitudo het afgelopen jaar al verkocht, vermoedelijk om nog te redden wat er te redden viel. Hangende een eventuele verkoop heeft de gemeente Apeldoorn vast een voorkeursrecht op Centraal Beheer laten vestigen en het pand dicht laten spijkeren om vandalisme tegen te gaan.

Sanering personeelbestand

Een faillissement van Certitudo raakt ook Den Bosch, sinds jaar en dag de thuisbasis van Certitudo. En dus schrijft ook het Brabants Dagblad nadrukkelijk over de kwestie. De regionale krant kreeg in augustus na de publicatie door PropertyNL van een bron binnen het bedrijf te horen dat er al een half jaar een sanering plaatsvond waarbij het personeelsbestand was teruggebracht van 80 naar 15 man/vrouw. Op dat moment werd er al gewerkt aan een reddingsplan.

Lees ook: Continuïteit bezorgt Certitudo al een jaar hoofdbrekens

Bossche iconen

Behalve een eigen kantoor op het door henzelf ontwikkelde kantorenpark aan de Hambakenwetering heeft Certitudo ook een portefeuille met 12 beeldbepalende historische panden in de Bossche binnenstad: het Certitudo FGR Bossche Iconen. Zo is onder andere de “De Roodenburg” aan de Markt 73 onderdeel van de portefeuille, met op de begane grond Hunkemöller en daarboven zeven appartementen. Andere Bossche Iconen zijn het monumentale pand aan de Stationsweg 2-4 waarin hotel Bossche Suites gevestigd is en de Hooge Steenweg 34 waarin Bagels & Beans is gevestigd.

Certitudo nam de panden in 2020 voor € 19,45 miljoen over van de Van Deursen Groep uit buurdorp Rosmalen dat van dit en ander vastgoed af wilde. Ook dat bedrijf, groot geworden in de mode, maakt lastige tijden door. De landelijk actieve winkeldochter Shoeby moest onlangs ook uitstel van betaling aanvragen.  

Gered door Certitudo

Ook het regionale sport- en verenigingsleven wordt geraakt door een faillissement van Certitudo. In 2021 was het Bossche bedrijf nog sponsor van de marathon van Eindhoven. Certitudo Capital bezit met winkelcentum WoensXL en het pand van Succeed offices ook in de lichtstad belangrijke posities. Moonen Bouwgroep, in 2018 juist door Certitudo gered van een faillissement, staat bij de sponsors van eerstedivisieclub FC Den Bosch.

 

 

Laatste nieuws

Evenementen