Apeldoorn spijkert Centraal Beheer dicht

De gemeente Apeldoorn is het zat en spijkert het Centraal Beheer-gebouw dicht. Het gebouw verloedert steeds verder nu eigenaar Certitudo in diepe financiële problemen verkeert. 

Omroep Gelderland meldt dat de gemeente gisteren is begonnen met dichttimmeren van het monumentale gebouw in hartje Apeldoorn, dat in de volksmond ook wel bekend staat als de apenrots. 

Wie met de trein naar Apeldoorn gaat, komt er kort voor het bereiken van de bestemming vlak langs, het Centraal Beheer-gebouw aan de Prins Willem Alexanderlaan. Het complex, ontworpen door Herman Hertzberger (inmiddels 91 jaar oud), geldt als een de belangrijkst representanten van het structuralisme en is een gemeentelijk monument.

Het gebouw staat echter al te verloederen vanaf 2013. Toen verliet verzekeraar Centraal Beheer (onderdeel van Achmea) het complex en kwam het in handen van SNS Property Finance (nu Propertize) dat het in 2015 voor € 2,5 mln overdeed aan de Bossche ontwikkelaar en belegger Certitudo. 

Tot onvrede van omwonenden en Hertzberger was er in de jaren daarna nauwelijks sprake van concrete plannen en trad de verloedering in. Het gebouw was meermaals het doelwit van vandalen en brandstichters. 

Schot in de zaak

In april 2022 leek er eindelijk schot in de zaak te komen. In samenspraak met Winy Maas (MRDV) is er een plan bedacht dat wordt gesteund door de gemeente en de provincie. Het complex en de nabije omgeving worden getransformeerd tot Hertzberger park, waarbij 600 tot 650 woningen ontstaan voor diverse doelgroepen. Dat het zo lang duurde, was volgens Arno van den Thillart, directeur projectontwikkeling bij Certitudo, te wijten aan de complexiteit van de transformatie van het pand. Maar in het eerste of tweede kwartaal van 2023 zou toch echt worden begonnen met de transformatie. 

Problemen op de achtergrond

Vermoedelijk verkeert Certitudo op het moment van het positieve nieuws over Centraal Beheer al in de financiële problemen, zo blijkt uit een reconstructie die PropertyNL maakte van de weg die onlangs leidde tot het aanvragen van uitstel van betaling door Certitudo voor een van haar entiteiten. 

Een jaar na de mooie plannen is de gemeente Apeldoorn het zat en vestigt het een voorkeursrecht op het complex. Als Certitudo er vanaf wil, is de gemeente de eerste aan wie het bedrijf – of de curator – het monument zal moeten aanbieden. 

Camera's en prikkeldraad

In de tussentijd heeft de gemeente er geen trek in dat het gebouw nog voor een eventuele verdere overdracht verder afbrokkelt. Nog vorige week woedde er in het pand opnieuw een brand op de bovenste etage. In twee weken tijd laat de gemeente de begane grond en de eerste etage volledig dichtspijkeren. Ook komen er camera's en hekken met prikkeldraad om het pand.