Unlockdown 12: De week van de Hema-waarheid

In de rubriek Unlockdown bericht de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, over opmerkelijke tekenen van vastgoedherstel. Deze week zal het herstelplan voor Hema komen, met rollen voor minister Wiebes, Lazard, ABN Amro en Boekhoorn (Ramphastos).

Griekse toestanden bij de Hema. Op 15 juni moet de eerste tranche van € 50 mln van de € 600 mln worden afgelost, en dat vergt deze week een big deal. Dankzij het spitwerk van collega’s van FD en NRC ontstaat het beeld dat Angelsaksische leningverschaffers bereid zijn de helft van de € 600 mln aan schulden te ruilen voor alle aandelen Hema. Dat betekent exit aandeelhouder Ramphastos (van Marcel Boekhoorn).

Ramphastos zelf wil dat de leningverschaffers € 400 mln omzetten in ruil voor 25% van de aandelen Hema. Het houdt de resterende 75% in ruil voor een injectie van ‘enkele tientallen miljoenen’ plus een lening van een bankenconsortium onder leiding van ABN Amro van € 80 mln.

Het consortium blijkt dat alleen te doen als Hema gebruik mag maken van de zogenoemde GO-C-regeling van minister Wiebes van EZK. Wiebes heeft daarvoor zakenbank Lazard ingeschakeld. Het nare gevolg van deze stap is dat de hele Tweede Kamer op tilt is geslagen en vertrouwelijke stukken lekt voordat Lazard uitsluitsel heeft gegeven. Het verwijt: Wiebes steunt willekeurig een miljardair (Boekhoorn).

Dat ligt een stuk genuanceerder, maar veel politici hebben geen baat bij nuance. Ten eerste gaat het niet om steun, zoals bij kleinere bedrijven in de crisis (NOW), maar om een garantie. Het doel is 9500 arbeidsplaatsen te redden, en niet Boekhoorn.

Banken en overheid zijn erbij gebaat wanneer Boekhoorn zo veel mogelijk miljoenen eigen geld investeert in de redding van Hema. In plaats daarvan gaan Kamerleden morren: zij zijn boos dat Hema zo volgestopt is met leningen (door de vorige eigenaar) en dat Boekhoorn zo rijk kon worden (maar niet van Hema).

Dat is de spreekwoordelijke koe in de kont kijken: de wetgever heeft er met dividendbelasting voor gezorgd dat leningen aantrekkelijker waren dan aandelen, en als de wetgever Boekhoorn zijn centen in het verleden niet had gegund, had ze de belastingtarieven toen moeten aanscherpen. Nu moet de zaak vlotgetrokken worden.

De meest onaantrekkelijke optie is dat de Angelsaksische leninghouders profiteren van corona door 100% van Hema verwerven. Optie twee is dat Ramphastos erbij blijft door extra geld in Hema te steken. Dat kan door middelen van de High Tech Campus – waarin het participeert – te reserveren voor Hema. Tegelijk moet het bankensyndicaat onder leiding van ABN Amro over de brug komen. Dat hangt af van Lazard. Die moet Wiebes helpen aan argumenten waarom Hema (net als KLM en IHC) wel staatsgaranties krijgt en bijvoorbeeld Intertoys niet.

Voor de werknemers, toeleveranciers, verhuurders en gemeenten is het te hopen dat alle puzzelstukken deze week op hun plaats vallen.