Arnhem wil ‘foute verhuurder' uit stad weren met campagne

Bankier was een tijdlang op feestjes een beroep dat bij voorkeur werd verzwegen, daar lijkt verhuurder bij te zijn gekomen. De gemeente Arnhem springt nu nadrukkelijk op de bres voor de huurder, en tégen de ‘foute verhuurder’, met de campagne Dat Huurt Lekker.

De campagne, die vandaag van start gaat, moet huurders bewuster maken van hun rechten en plichten en misstanden op huurmarkt actief bestrijden. “Wij kiezen nadrukkelijk de kant van de huurder”, zegt de Arnhemse wethouder Wonen Paul Smeulders. “Het is belangrijk dat huurders weten welke rechten zij hebben. Tegelijkertijd zijn we duidelijk naar foute verhuurders: jullie zijn niet welkom in Arnhem. We willen dat alle inwoners van Arnhem kunnen rekenen op een veilige, eerlijke en goed onderhouden woonomgeving. Iedereen heeft recht op een goede woning.”

Hoge huurprijzen

Concreet wil Arnhem eerlijke huurprijzen realiseren en ervoor zorgen dat noodzakelijk onderhoud aan woningen wordt uitgevoerd. Een sleutelelement van de campagne is de samenwerking met De Huurdersbalie, onderdeel van stichting Het Huurdershuis. De Huurdersbalie biedt advies en ondersteuning aan huurders die problemen ondervinden met hun huurwoning of verhuurder. Huurders kunnen er terecht voor kwesties als te hoge huurprijzen, verkeerd berekende servicekosten, onderhoudsgebreken en ongepast gedrag van verhuurders. Ook helpt De Huurdersbalie bij het inschakelen van de huurcommissie of het starten van juridische procedures.

Meldpunt misstanden

Sinds 1 januari van dit jaar kunnen huurders en woningzoekenden in Arnhem misstanden melden bij een speciaal ingesteld meldpunt. Dit meldpunt biedt huurders volgens de gemeente een veilige plek om ongewenst gedrag van verhuurders of verhuurbemiddelaars te rapporteren, zoals discriminatie, bedreiging, of het vragen van te hoge borg.

De campagne heeft niet voor niets de pay-off Dat Huurt Lekker, schrijft de gemeente in een perscommuniqué. ‘De insteek ervan is dat je als huurder pas écht lekker huurt als je je rechten kent en er (met hulp van De Huurdersbalie) ook voor op durft te komen. Het resultaat? Een eerlijke huurprijs. Een lekkage die eindelijk is opgelost. Geen huurbaas die plotseling op je stoep staat. Dat huurt lekker!’