Rapper én gebiedsontwikkelaar: 50 Cent laat ze rollen in Shreveport

Met de koop van zeker tien panden en terreinen in de afgelopen maanden wil de Amerikaanse rapper 50 Cent het centrum van de stad Shreveport (LA) nieuw leven in blazen.

Sinds Curtis -50 Cent- Jackson aankondigde zijn G-Unit studio’s in Shreveport te willenvestigen heeft de rapper voor zeker $ 2,4 miljoen aan vastgoedobjecten in de stad gekocht, zo berichten lokale media. De stad ligt op het kruispunt van de staten Arkansas, Louisiana en Texas en kreeg de bijnaam Ratchet City, vanwege haar prominente rol in de opkomst van de rapscene en de single Ratchet van de groep Lava House (1999).

Sinds eind vorige eeuw raakte de stad in verval, onder meer door het inkrimpen van de olie-industrie. De bevolkingsomvang zette een neerwaartse trend in en de moordcijfers maakten een omgekeerde beweging. Met de name de laatste jaren doet het stadsbestuur er alles aan om het tij te keren en wordt er weer flink geïnvesteerd.

50 Cent wil het centrum van Shreveport transformeren in een knooppunt voor entertainment, zakendoen en gemeenschapsbetrokkenheid. De plannen daarvoor ontstonden vrij snel nadat de rapper eind 2023 had aangekondigd de Millennium Movie Studio -goed voor ca. 6.500 m2- te gaan huren van de gemeente, een opvallende deal want de staat Louisiana is na Hollywood en New York het belangrijkste centrum van de Amerikaanse filmindustrie.  

‘Ik ben op een punt in mijn carrière waar ik me meer zorgen maak over mijn nalatenschap’,  zo liet Jackson bij de aankondiging van zijn plannen in april weten aan de Shreveport-Bossier City Advocate.  ‘Voor mij is de ondernemersgeest een tunnel die niet eindigt, maar als het in het voordeel van andere mensen is, groeit je nalatenschap omdat zij het effect ervan zullen voelen en het buiten jou begint te werken’

De rapper heeft grote plannen voor het centrum van Shreveport. Zo wil hij dat er onder meer een nieuwe evenementenhal komt, woningen en een hotel naast de Millennium Studio’s. Ook wil hij nieuw leven blazen in uitgaansgebied Red River District met nieuwe restaurants, bars en grote lichtreclames zoals die ook te zien zijn op Times Square,  New York. 

Sinds de aankondiging van zijn komst naar de stad kocht Curtis Jackson er meer dan 10 vastgoedobjecten, waaronder  A-locaties als 401 Spring Street, 611 Texas Street, 301 Spring Street en 205 Texas Street. 301 Spring Street, een groot parkeerterreein, speelt een centrale rol bij de wens om het stadscentrum op te knappen. 50 Cent zou hier meer dan $ 1 mln voor hebben betaald.