JLL: Nederlands vastgoed kan nog wel wat transparanter

Nederland staat op de zesde plaats als het gaat om transparantie van haar vastgoedmarkt, zo blijkt uit de Global Real Estate Transparency Index 2024. JLL spreekt van een goede prestatie, maar ziet ook ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld als het gaat om vastgoedleningen of duurzaamheid.

In de jongste editie van het tweejaarlijkse onderzoek betrekt JLL een breed scala aan gegevens om te bepalen hoe transparant een vastgoedmarkt is. Van investeringsprestaties, de beschikbaarheid van marktdata en ethiek tot aan het hebben van transparante transactieprocessen, de aanwezigheid van duurzaamheidsgegevens en vastgoednetwerken die in een land een rol spelen. “De criteria zijn in de loop van de jaren steeds strenger worden, des te knapper is het dat we als Nederland plaats zes hebben weten te behouden”, concludeert Sven Bertens, head of Research & Strategy bij JLL in Nederland. Met een score van 2,41 staat Nederland gelijk met Canada, maar beide landen moeten Frankrijk (1), Japan (2), Verenigde Staten (3). Groot-Brittannië (4) en Australië voor zich dulden. Achter Nederland en Canada volgen Nieuw-Zeeland (8), Denemarken (9) en Zweden (10).

Sterke digitalisering

Nederland is één van de topperformers, constateren de onderzoekers. “In hoge mate transparant”, luidt het oordeel. “Dat komt vooral door een hoge mate van digitalisering in zowel de vastgoedmarkt als bij de overheid. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe Omgevingswet, die het makkelijker maakt om een bouwvergunning aan te vragen en door het proces heen te laten lopen. Daarnaast kent Nederland een goed digitaal ecosysteem en leidende ontwikkelaars. Ook de marktdata voor opkomende markten zoals life sciences en datacenters zijn de afgelopen jaren verbeterd.”

Toch kunnen er ook zaken beter, zeggen de onderzoekers van JLL. “Nederland beschikt al over veel duurzaamheidsgegevens van gebouwen, maar kan leren van steden als New York, waar verhuurders verplicht zijn het energieverbruik en de energie-efficiëntie openbaar te publiceren. Dat zou een boost zijn voor de transparantie in Nederland. Sommige overheden, zoals in Frankrijk, leggen ook eisen op om de impact van vastgoed op biodiversiteit vast te leggen en te minimaliseren.”

Vastgoedleningen

Voor het transparant maken van vastgoedleningen, kan Nederland kijken naar de VS waar het overheidsorgaan Fannie Mae and Freddie Mac openheid van zaken biedt over de commerciële vastgoedfinancieringen. Als laatste noemen de onderzoekers de opkomende vastgoedmarkten: “Denk aan datacenters, life sciences, opslagruimten en studentenhuisvesting. De data daarover komen steeds meer los, maar is nog lang niet op het niveau van traditionele sectoren zoals de kantorenmarkt of bedrijfsvastgoed. Ook daar is verbetering mogelijk.”

img
Redacteur
Profiel