Eerste woontoren met middenhuurwoningen in de Sluisbuurt in Amsterdam opgeleverd

De bouw van Justus, de eerste woontoren in de nieuwe Sluisbuurt op Zeeburgereiland in Amsterdam, is voltooid.

In een toren van circa honderd meter hoog zitten 289 middenhuurwoningen. Nergens anders in Nederland is hoogbouw voor enkel middenhuurwoningen op deze schaal gerealiseerd. Justus combineert grootstedelijk wonen met een nadrukkelijke focus op de menselijke maat.

Het is een eindresultaat van een vroegtijdige intensieve samenwerking tussen Gemeente Amsterdam, Achmea Real Estate, ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren, de Architekten Cie. en diverse partners.

De combinatie van hoogbouw en strenge eisen op het gebied van architectuur, stedenbouw en duurzaamheid maakte Justus tot een uitdagend project. Er zijn geen concessies gedaan aan de kwaliteit. Justus is het eerste zichtbare manifest van de Sluisbuurt.

Ontwerpfase

De haalbaarheid van de plannen is gewaarborgd doordat J.P. van Eesteren de belegger, adviseurs en strategische realisatiepartners al in de ontwerpfase heeft samengebracht. Door alle factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling tijdig de plek te geven die ze verdienen, werden knelpunten aan de voorkant opgelost.

Vroeg in het ontwerpproces zijn strategische keuzes gemaakt, zoals efficiënte kernindelingen en een repetitief ruimtelijk stramien. De Architekten Cie. ontwierp Justus als een gebouw dat kracht put uit een heldere structuur en consistente ontwerpprincipes.

Uitzichten

Elk appartement profiteert van de ochtend- of avondzon en biedt prachtige uitzichten, dankzij de grote ramen en balkons die uitkijken over het IJmeer en de historische binnenstad.

Daarnaast is er een gemeenschappelijk dakterras op een hoger gelegen terugliggend deel, terwijl de ruime entreehal, geïnspireerd op de Amsterdamse art deco-stijl, verfijning uitstraalt. Verder is er een grote horecagelegenheid die voor iedereen toegankelijk is, wat bijdraagt aan een levendige wijk.

Hoewel nog niet volledig zichtbaar, zal Justus een groene uitstraling krijgen die een belangrijk kenmerk van het gebouw wordt. Op de 24ste verdieping is een gemeenschappelijk dakterras gecreëerd dat niet alleen de bewoners ruimte biedt, maar ook de architectonische vorm van het gebouw versterkt.

Hoogwaardig groen

40 procent van de bouwkavel, inclusief de daken, wordt bedekt met hoogwaardig groen, gevoed door een waterretentiedak dat regenwater opvangt en hergebruikt. Justus is bovendien het eerste gebouw in de Sluisbuurt dat is aangesloten op een ondergronds afvaltransportsysteem. Deze duurzame maatregelen dragen bij aan het milieu en verhogen de leefkwaliteit van de bewoners.

Justus laat zien hoe grootstedelijke woningbouw met oog voor duurzaamheid en de menselijke maat wél kan worden gerealiseerd. Op 9 oktober krijgen de eerste bewoners hun sleutel. Dankzij het voorrangsbeleid van Achmea Real Estate hebben 47 mensen met een ‘sleutelberoep’ een woning gekregen in Justus. Nog eens 19 nieuwe bewoners laten een sociale huurwoning achter. De nieuwbouw draagt ook op die manier bij aan de vitaliteit van Amsterdam en de doorstroming op de lokale woningmarkt.

Langjarig

Justus vloeit voort uit het initiatief dat de gemeente Amsterdam, woningcorporatie Stadgenoot en Achmea (in opdracht van twee pensioenfondsen) in 2016 namen om samen langjarig te investeren in het hart van de Amsterdamse binnenstad. Daarvoor werd het publiek- private bedrijf 1012Inc (nu Stadsgoed NV) opgericht waarvan de twee pensioenfondsen aandeelhouder werden.

Als onderdeel van de overeenkomst kreeg Achmea het recht om op vier locaties in Amsterdam woningen te ontwikkelen namens de twee fondsen. Justus, gerealiseerd door J.P. van Eesteren als ontwikkelaar en bouwer binnen alle gestelde randvoorwaarden, is de laatste locatie die nu is opgeleverd. Inclusief de woningen in Noord, Zuidoost en Nieuw-West heeft deze publiek-private samenwerking gezorgd voor maar liefst 861 huurwoningen in het middensegment.

Over de Sluisbuurt

Justus is een van de eerste gebouwen van de nieuwe Sluisbuurt, een wijk op Zeeburgereiland waar 5500 woningen komen in een mix van lage en hoge gebouwen. Dit zijn zowel sociale, middeldure als dure huurwoningen en koopwoningen.

Laatste nieuws

Evenementen