Zwitserse instrumentmaker heeft primeur op campus in Schiedam

Na vier jaar plannenmakerij is er de eerste nieuwbouw op de Mechatronica Innovatie Campus in Schiedam (MICS). SDK Vastgoed ontwikkelt de primeur voor het internationale bedrijf Metrohm Applikon. 

De huisvesting in aanbouw voor Metrohm Applikon, een van oorsprong Zwitserse fabrikant van hoogprecisie-instrumenten voor chemische analyse, aan de Jan van Riebeeckweg 21 is de eerste nieuwbouw van MICS. Op papier waren de afspraken en overeenkomsten tussen de gemeente Schiedam en SDK Vastgoed voor de ontwikkeling van de campus al gemaakt sinds november 2020.

SchieDistrict

De gemeente Schiedam heeft circa 42 hectare op het bedrijventerrein ’s-Gravelandsepolder aangewezen voor ontwikkeling van Mechatronica Innovatie Campus Schiedam, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. De campus beslaat het gebied tussen de ’s-Gravelandseweg, Algerastraat, de Schie en rijksweg A20.

SDK Vastgoed heeft in juni 2021 een overeenkomst met de gemeente gesloten voor grond in erfpacht aan de Van Heekstraat 13-15 en Ringersstraat 7-9. Op dit terrein naast het voormalige ONS-gebouw ontwikkelt SDK Vastgoed het gebouw Atlas, een circa 27.000 m² eigentijds industrieel gebouw. Het bedrijf Boers & Co verhuist hierheen. Daarnaast biedt dit gebouw ruimte voor ondernemers, bezoekers en studenten van MICS om elkaar te ontmoeten, af te spreken of te vergaderen.

SDK Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels) heeft eerder ervaring opgedaan met een campusontwikkeling, onder andere met Strijp-S en Brainport Industries Campus in Eindhoven.

Studentenwoningen

In het gebied zijn als bedrijven actief op het gebied van mechatronica, fijne en grove mechanica, en robotisering. Daarnaast zijn er al drie onderwijsinstellingen in het campusgebied neergestreken: Hogeschool Rotterdam met Living Lab, Expertise Centrum Precisietechniek (ECP) en  MTEC+ van Metalent. In directe nabijheid van de campus worden circa 400 studentenwoningen op Schieveste gerealiseerd door ontwikkelaar OCS.