Dura Vermeer trapt af met vijfgeneratiewoningen in nieuwe wijk Groningen

Groningen staat aan het begin van een bijzondere stedelijke transformatie: de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel Suikerzijde. Ontwikkelend bouwer Dura Vermeer bengt dit weekend de eerste 100 woningen op de markt. 

In de nieuwe wijk worden uiteindelijk zo'n 5000 woningen gebouwd, waarvan 2.000 aan de noordkant van de spoorlijn. Dit is ook de plek waar Dura Vermeer begint met bouwen. Uiteindelijk moet Suikerzijde een wijk worden waar jong en oud samen kunnen wonen en leven.

Vijf generaties

In de Suikerzijde worden woningen gecreëerd voor vijf generaties en zoals Dura Vermeer het benoemt; de Vijfgeneratiewijk. Er komt een mix van sociale huurwoningen en vrijesectorwoningen, variërend van betaalbare portiekappartementen tot herenhuizen. Albert-Jaap Dam, ontwikkelmanager bij Dura Vermeer: 'We willen geen wijk voor één specifieke doelgroep, maar juist een plek waar verschillende bevolkingsgroepen samenkomen. Hierdoor ontstaat een dynamische en diverse leefomgeving, met ook voorzieningen zoals horeca- en werkruimte.'

Knipoog naar het verleden

De stedenbouwkundige structuur van Suikerzijde is geïnspireerd op de historische Hortusbuurt in Groningen, maar met een moderne twist. De gebouwen krijgen lichte, frisse kleuren zoals beige, zand en wit, met het Groningse rood als accentkleur. Dit palet zorgt voor een uitstraling die vrij uniek is voor Groningen.

Duurzaamheid 

Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de ontwikkeling van Suikerzijde. De woningen worden uitgerust met zonnepanelen en aangesloten op WarmteStad, het publieke warmtebedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen.

Start bouw in 2025

Dura Vermeer werkt momenteel aan de eerste 100 woningen op het eerste bouwveld. De verkoop van deze woningen is inmiddels gestart, en geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden via de website. De bouw zal in het derde kwartaal van 2025 beginnen, met een bouwtijd van 12 tot 18 maanden. De eerste bewoners kunnen begin 2027 hun intrek nemen