Chipshol gaat ontwikkelen

Chipshol kan aan de slag met Business Park Schiphol Rijk fase II en het grootschalige Airport City bij Schiphol. Het ontwikkelen van de vele honderdduizenden vierkante meters komt weer in zicht nu Chipshol minnelijke schikkingen heeft getroffen met twee overheden. Gepubliceerd door PropertyNLmagazine 8 maart 2007

Chipshol kan aan de slag met Business Park Schiphol Rijk fase II en het grootschalige Airport City bij Schiphol. Het ontwikkelen van de vele honderdduizenden vierkante meters komt weer in zicht nu Chipshol minnelijke schikkingen heeft getroffen met twee overheden.
Gepubliceerd door PropertyNLmagazine 8 maart 2007


De laatste jaren leek het alsof Chipshol meer in de rechtszaal stond dan dat het bedrijf daadwerkelijk aan ontwikkelen toekwam. Vanwege het dispuut rond het Groenenbergterrein - er ligt een inmiddels ook volgens de rechter onterecht bouwverbod op het terrein - liepen er onder andere procedures tegen de provincie en de gemeente. Het zijn dezelfde instanties waarmee Chipshol moet samenwerken om ook andere projecten in de omgeving te realiseren. Behalve financiële compensatie naar aanleiding van de Groenenbergkwestie, is er in de schikkingen met de provincie en de gemeente dan ook afgesproken dat zij hun planologische medewerking verlenen aan andere projecten waar Chipshol bij betrokken is.
Verreweg het grootste project daarvan betreft Airport City, een gebied tussen de A4, A9 en A5. Volgens Peter Poot van Chipshol kan hier, zeker in combinatie met een tweede terminal voor Schiphol én goed ontsloten, zo’n 2 mln m2 kantoren, winkels, leisure en wonen komen. Het gebied is in totaal 400 ha waarvan Chipshol zo’n 100 ha in handen heeft en Schiphol Real Estate ook.
Poot wil de ontwikkeling van dit gebied echter niet los zien van de gebiedsontwikkeling met betrekking tot de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp. Poot: ‘Wij vinden dat de gebiedsontwikkeling hier in zijn totaliteit aangepakt moet worden, omdat de ontwikkelingen allemaal met elkaar verbonden zijn.’ De omlegging van de A9 bij Badhoevedorp, een al langer lopend traject, is mede afhankelijk van de financiële medewerking van de grondeigenaren in het gebied. Dit zijn onder andere Chipshol en SADC. Hun financiële medewerking hangt weer af van hun vastgoedontwikkelingen hier. Momenteel vindt er overleg plaats tussen de betrokken private en publieke partijen om te komen tot de omlegging en over de mogelijke gebiedsontwikkeling Airport City.
Een ander project waar Chipshol nu mee aan de slag kan, is Business Park Schiphol Rijk Fase II. Chipshol was betrokken bij de eerste fase, voor de tweede fase staat nog zo’n 150.000 m2 kantoren en hoogwaardige bedrijfsruimte op stapel. De ontwikkeling van het Groenenbergterrein zal echter nog even op zich laten wachten: daar lopen nog gerechtelijke procedures voor tegen de Staat, Luchtverkeersleiding en Schiphol. GK