Onderzoek logistiek 2020: Grote gebruikerstransacties

PropertyNL zette grote logistieke gebruikerstransacties uit het eerste halfjaar op een rijtje

Door Lucas Ligtenberg
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 28 augustus 2020

Maasvlakte Rotterdam (foto)
Huurder: Odin Warehousing
Verhuurder: DHG
Metrage: 118.000 m²
DHG ontwikkelt op Maasvlakte West een XXL-distributiecentrum van 210.000 m², waarvan Odin ongeveer 118.000 m² gaat huren. Odin Warehousing doet vooral transport en opslag van producten afkomstig uit met name het Verre Oosten. Van de 210.000 m² die volgens het Smartlog-concept door DHG wordt ontwikkeld is circa 90.000 m² op risico. Dit betreffen vier distributiecentra van circa 22.000 m² ieder.

Moerdijk, Middenweg
DC1 & DC2 van Smartlog Moerdijk 3
Huurder: Lidl
Verhuurder: DHG
Metrage: 48.000 m²
Het Duitse supermarktconcern Lidl zal de distributiecentra gebruiken voor de opslag van zowel food- als non-food-artikelen. Lidl koos voor de locatie mede vanwege de goede ligging en de mogelijkheid tot uitbreiding in de nog te ontwikkelen naastgelegen panden van 50.000 m². Bovendien waren ze vrijwel direct beschikbaar.

Oss, Vorstengrafdonk
Eigenaar/gebruiker: Plus
Metrage: 46.000 m²
Het nieuw te bouwen distributiecentrum van Plus in Oss voor eigen gebruik moet zorgen voor een efficiëntere belevering van alle Plus-supermarkten. Het nieuwe distributiecentrum is eind 2022/begin 2023 gereed. Bij het ontwerp van het pand spelen de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid een belangrijke rol. Het pand wordt gebouwd volgens de Breeam Excellent-methodiek.

Dordrecht, Distripark
Eigenaar/gebruiker: Crocs
Metrage: 35.000 m²
Crocs Europe opent zijn grootste distributiecentrum van Europa op Distripark Dordrecht. Crocs zal de nieuwe locatie deels gaan gebruiken voor opslag voor de webwinkel, maar ook voor bevoorrading van winkelfilialen en de afhandeling van retourzendingen. De bouw begon in juni en de oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2021. Voor Distripark Dordrecht was dit de eerste gebruiker.

Almere, Stichtsekant
Huurder: Flamco
Verhuurder: Garbe
Metrage: 33.788 m²
Flamco, onderdeel van Aalberts Industries, huurt een bedrijfspand in Almere, dat tevens zal fungeren als het nieuwe hoofdkantoor. Garbe Industrial Real Estate is een Duitse partij die meer investeringen wil doen in logistiek vastgoed in Nederland.

Oirschot, Westfield Logistics
Huurder: Rhenus
Verhuurder: Westfield Logistics
Metrage: 32.000 m²
Rhenus, een logistieke partij, huurt van logistieke belegger Westfield Logistics, dat wil zeggen een samenwerking tussen SDK Vastgoed, MG Real Estate en VolkerWessels Logistics Development. Rhenus Contract Logistics focust met het distributiecentrum op een uitbreiding van zijn logistieke dienstverlening voor een klant uit de Brainport-regio.
 
Tilburg, Vossenberg II
Huurder: ID Logistics
Verhuurder: Segro
Metrage: 31.000 m²
ID Logistics, dat al klanten bedient vanuit Tilburg, huurt bij in die stad op industrieterrein Vossenberg II. In Spanje en Frankrijk bestaat er al een samenwerking tussen Segro en ID Logistics en met deze uitbreiding in Tilburg groeit de relatie nu verder in Nederland.

Zaltbommel, De Wildeman
Huurder: PostNL
Verhuurder: Aberdeen/Over Engh
Metrage: 27.254 m²
PostNL huurt het nieuwgebouwde distributiecentrum op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel, dat eigendom is van Aberdeen Standard Investment’s European Property Growth Fund en Over Engh Vastgoed & Hercuton.

Veghel, Foodpark
Huurder: FrieslandCampina
Verhuurder: Next Level
Metrage: 26.000 m²
Zuivelbedrijf FrieslandCampina huurt een nieuw distributiecentrum van 26.000 m² op Foodpark in Veghel, de helft van de totale ontwikkeling van 52.000 m² die Next Level daar realiseert. Het aantal benodigde magazijnen is bij FrieslandCampina teruggebracht van 9 naar 3. In het gebouw zal deels de distributie van de business group Ingredients worden ondergebracht, met name de activiteiten van DFE Pharma. Vanuit dit magazijn wordt zowel de distributie binnen Europa (wegtransport) als containervervoer buiten Europa (zeevracht) afgehandeld.

Rotterdam Maasvlakte, Makassarstraat
Huurder: Odin Warehousing
Verhuurder: Kwasa Maasvlakte
Metrage: 24.000 m²
Odin, dat ferro- en non-ferrometalen opslaat en vervoert, heeft een langjarige huurovereenkomst afgesloten aan de Makassarstraat 1. Het DC is hiermee volledig en langjarig verhuurd. Broekman Logistics & ETC zijn de andere huurders in het complex.