Zundert kocht terrein probleemcamping Fort Oranje zelf

De onbekende bieder die eerder deze week het hoogste bod uitbracht op de voormalige camping Fort Oranje in Rijsbergen is de gemeente Zundert. Met het zelf kopen van het terrein van 24 hectare wil de gemeente de regie houden over de toekomst van het beruchte recreatieterrein van de familie Engel.

Woensdag tijdens werd tijdens de veiling van de camping Fort Oranje een bod van bijna € 6,5 mln uitgebracht. De camping van de familie Engel werd geveild door Vastgoed Veiling onder auspiciën van notariskantoor Rox Legal. De veiling stokte aanvankelijk op € 4,1 mln, maar in de afmijnfase kwam er nog een bod van € 6,45 mln binnen.

Na de ontruiming van de camping in 2017 volgt een jarenlange juridische strijd tussen de gemeente en de familie Engel over de rechtmatigheid van de ontruiming en de latere sloop van de chalets. Volgens de familie Engel en hun huisjurist Jeroen Pols was de onruiming van de camping en de sloop van de chalets onrechtmatig; volgens de gemeente blijft de familie in gebreke bij het betalen van de kosten voor de ontruiming en het beheer van het terrrein, inmiddels opgelopen tot meer dan € 5 miljoen.

Nadat de gemeente in februari 2024 al van de rechter groen licht kreeg om het terrein via een executieverkoop te gelde te maken, pakte Zundert nu snel door met de veiling.Wel werd bij voorbaat aangekondigd dat na de veiling de gemeente het laatste woord zou hebben over de daadwerkelijke gunning van het terrein waarbij de koper ondermeer onderwerp zou zijn van een BIBOB-onderzoek. Hiermee kan de gemeente vooraf uitgebreid onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten en/of overtredingen van een potentiële koper.

Die koper blijkt uiteindelijk Zundert zelf te zijn, zo maakt de gemeente bekend. De gemeente heeft € 6.450.000 geboden. Dat bedrag is hoger dan de openstaande rekeningen van circa € 5.900.000. De notaris zal erop toezien dat de opbrengst van de veiling wordt verdeeld onder de schuldeisers. De gemeente Zundert zal daar ook toebehoren. 

De aankoop van de gronden van Fort Oranje brengt de gemeente Zundert naar eigen zeggen in een optimale positie om regie te houden op de toekomstige eigenaar en plannen voor dit terrein. De gemeente kan nu haar volledige bestuurlijk instrumentarium inzetten voor de selectie van de nieuwe eigenaar, onder meer door een BIBOB-toets toe te passen. 

De gemeente voelde zich volgens burgemeester Joyce Vermue genoodzaakt om mee te doen aan de veiling. 'Naarmate de veilingsdatum steeds dichterbij kwam, was meedoen aan de veiling geen vraag meer, maar een noodzaak voor ons als overheid. Na jarenlange turbulente tijden en onzekere periodes, moesten wij wel het heft in eigen hand nemen om als overheid zelf te bepalen wie de eigenaar wordt. We zijn tevreden dat we nu de volledige regie hebben over de gronden. Met deze aankoop is een stap gezet richting een rustigere toekomst voor het terrein en de omgeving', aldus Vermue.

Na de zomerperiode gaat de gemeente bekijken hoe de weg naar toekomstperspectief voor het terrein ingezet wordt. Daarnaast worden de kaveleigenaren en omwonenden een dezer dagen door de gemeente geïnformeerd. De gemeente  hoopt nog in 2024 tot een afronding van het dossier Fort Oranje te kunnen komen. Daarbij is het wel afhandelijk van de Raad van State die waarschijnlijk later dit jaar uitspraak doet over het sluitingsbesluit en de beheerovername van 23 juni 2017.De gemeente Zundert voelt zich door eerdere uitspraken van de rechtbank gesterkt dat ook deze procedures in haar voordeel zullen uitvallen