Wat mag een koper met Fort Oranje?

De gemeente Zundert laat Fort Oranje veilen met de bestemming recreatieterrein. Jan Engel, mede-eigenaar van de beruchte voormalige camping, legt zich niet neer bij de gedwongen verkoop van het familiebezit. 

Eind vorige week kondigde de gemeente Zundert aan dat het voormalige recreatiepark in Rijsbergen op 26 juni wordt geveild door Vastgoed Veiling onder auspiciën van het Rotterdamse notariskantoor Rox Legal. 

In de jaren tachtig en negentig was Fort Oranje een vijfsterrenfamiliecamping. Er verbleven permanent gasten, maar de meeste mensen waren er alleen in het weekend: stadsmensen met een camper of chalet op het Brabantse platteland. In 2002 kwam het 24 hectare grote terrein in handen van wijlen Cees Engel, toen nog een beruchte huisjesmelker in Rotterdam en jaren later voor € 13 mln uitgekocht onder voorwaarde dat Engel zich nooit meer met vastgoed in de Maasstad mocht bezighouden.

Ondertussen loopt het zacht gezegd ook niet lekker in Rijsbergen. Vanaf 2004 ontving de gemeente Zundert meldingen over onrust, criminaliteit en schrijnende armoede op het terrein. In februari 2017 komt de docuserie ‘Fort Oranje: Camping of Krottenwijk’ uit. Deze serie ging voornamelijk over het leven en de slechte woonomstandigheden van de bewoners, waarvan er velen waren die niet goed voor zichzelf konden zorgen. Mede door een toenemende maatschappelijke druk besluit de burgemeester van Zundert in juni 2017 dat de camping moet sluiten. Uiteindelijk besluit de gemeente het beheer van de camping over te nemen en een jaar uit te trekken voor de ontruiming, veld voor veld.

Wat volgt is een juridisch getouwtrek tussen de gemeente Zundert en de familie Engel, dat tot op de dag van vandaag voortduurt en waarbij Jan Engel en huisjurist Jeroen Pols nu namens de familie het woord voeren. Volgens hen was de onruiming van de camping en de sloop van de chalets onrechtmatig; volgens de gemeente blijft de familie in gebreke bij het betalen van de kosten voor de ontruiming en het beheer van het terrrein, inmiddels opgelopen tot meer dan € 5 miljoen. 

Nadat de gemeente in februari 2024 al van de rechter groen licht kreeg om het terrein via een executieverkoop te gelde te maken, pakt Zundert nu snel door met de veiling. De gemeente wil nog voor het eind van het jaar alle procedures rondom het terrein beëindigd hebben zodat de rust in het gebied kan terugkeren.  

BIBOB-onderzoek

Het object wordt op 24 juni  ‘as-is’ verkocht, maar vrij van hypotheken en beslagen. De gemeente Zundert moet echter na de veiling tot gunning overgaan alvorens de koop definitief tot stand komt. Gemeente Zundert: 'De koper van de gronden is gebonden aan de huidige bestemming, namelijk recreatie. Eventuele ontwikkelingsplannen zullen het reguliere planvorming- en vergunningentraject bij de gemeente moeten doorlopen, met de bijbehorende beleidsrichtlijnen voor ruimtelijke ontwikkelingsplannen in het buitengebied en een BIBOB-traject.'
Een BIBOB-onderzoek is erop gericht om te voorkomen dat de overheid onbewust criminaliteit faciliteert, zoals het verkopen van vastgoed of het verlenen van een vergunning aan een malafide ondernemer.

In een eerste reactie stelt Jan Engel dat nog vast is te stellen of hij zelf is uitgesloten van deelname aan de veiling. 'Wel is het opmerkelijk dat de gemeente jarenlang geen haast heeft en nu niet de vonnissen in de twee nog lopende zaken wil afwachten. '14 juni is de zitting bij de raad van state om de rechtmatigheid van het sluitingsbesluit aan te vechten. Ook dient het hoger beroep nog van het executiegeschil dat we op miraculeuze wijze verloren in Breda.'  

Bestemmingsplan kamperen  

Hij vervolgt: 'Om het als recreatiegebied aan te beiden, druk niet alleen de prijs, maar is feitelijk ook onjuist. Het bestemmingsplan spreekt over kamperen. Kamperen is een woonvorm hetgeen ook bevestigd wordt door de gemeente in het besluit van 23 juni 2017. Hierin bevestigt de gemeente namelijk dat er gewoond mag worden.' Volgens hem heeft de gemeente al concrete plannen om woningbouw op het terrein toe te staan. 'Het is op z'n minst opmerkelijk dat de executant zelf een bestemmingswijziging voorneemt en daartoe in de gelegenheid is, wel de executie waarde zou willen drukken.' Engel zegt zich nog met zijn advocaat te beraden op een reactie. 
 
'Hoeveel het terrein gaat opbrengen? Ik weet het niet', stelt Zunderts burgemeester Joyce Vermue bij de aankondiging van de veiling. 'Het enige wat ik hoop is dat we zo de gemaakte kosten voor de ontruiming terugkrijgen. Die hebben we met gemeenschapsgeld betaald en dat geld moet terug naar waar het hoort: de gemeenschap.'
Richard Dieteren, directeur van Vastgoed Veiling: 'Wij houden ons als veilinghuis vooralsnog niet bezig met de prijs maar allereerst met het proces. De veiling op 26 juni bepaalt de prijs. Hierdoor ontstaat een eerlijk proces met gelijk speelveld voor alle bieders en laten we echt de markt het werk doen. Over de verwachte opbrengst doen wij dan ook geen uitspraken, gewoonweg omdat wij dit niet kunnen. Wij zijn geen taxateur, welke hier wellicht meer over kan vertellen.'