Woningprijzen stijgen het hardst buiten de Randstad

In de provincie Groningen steeg de gemiddelde woningprijs het hardst, met 9,2% op jaarbasis.

In de gemeenten Zuidhorn, Haren en Leek steeg de woningprijs met 10,2% jaar-op-jaar. Dit is de hoogste prijsontwikkeling van alle gemeenten in Nederland (met meer dan 5000 koopwoningen). Dit blijkt uit het WOX-kwartaalbericht Q4 2019 van Calcasa.

Van de vier grote steden was dat Rotterdam, waar de woningprijs steeg met 9,8% gevolgd door Den Haag en Utrecht met respectievelijk  7,7% en 5,0%. In Amsterdam was de prijsstijging slechts 1,7%. De hoofdstad heeft daarmee de laagste ontwikkeling per gemeente in Nederland.

Het jaarlijkse aantal verkopen is in vijf jaar gestegen van 137.000 naar 266.000 woningen. Het aanbod blijft verder dalen. De marktliquiditeit (verhouding tussen te koop staand en jaarlijks verkocht) heeft een factor 0,3 in Nederland. De vraag naar woningen blijft dus groot en het aanbod blijft daarbij achter.

15,9% van het netto-maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto-woonlasten. Tijdens de piek in 2008 was dit nog 27,0%. De relatief goede betaalbaarheid is vooral het gevolg van de huidige lage hypotheekrente.

De aandacht voor natuurrampen als overstromingen, aardbevingen en natuurbranden neemt steeds meer toe. Calcasa onderzocht wat de potentiële waardevermindering van woningen is, als kopers en verkopers een dreiging van een natuurramp als reëel gaan beschouwen en gaan meewegen bij woningtransacties. De totale waardevermindering van woningen gelegen in een risicogebied kan dan oplopen tot € 200 mrd.