Vorm levert De Keizer op Oostenburg op

Op nieuw wooneiland Oostenburg in Amsterdam, aan de VOC-kade, heeft Vorm het duurzame woongebouw De Keizer opgeleverd.

De Keizer telt zeven verdiepingen met 44 diverse woningen en een ecologische daktuin. Projectontwikkelaar Vorm is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling, waar veel aandacht is voor de gezondheid en het welzijn van de toekomstige bewoners. Alle woningen zijn erfpachtvrij. De Keizer, gebouwd door Hillen & Roosen, voorziet in diverse slimme woningen voor uiteenlopende huishoudens: van kleine studio’s tot maisonnettes en extra grote appartementen. Het aanbod brengt diversiteit en levendigheid.

Het ontwerp van Workshop Architecten ligt aan de VOC kade – naast Roest – aan het water, in het centrum en op een steenworp afstand van Amsterdam Centraal met alle (commerciële) voorzieningen binnen handbereik op het eiland.

Ecologische daktuin
Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de collectieve ecologische daktuin, die voorziet in ecologische waterbuffering en -berging en hittestress tegengaat. Ook houdt de tuin de omgeving koel. Op de begane grond is tevens een groene binnentuin gerealiseerd.

Dankzij de aandacht voor biodiversiteit in de ontwikkeling van Oostenburg, ontstaat er niet alleen een prettige leefomgeving voor de mens, maar ook voor vogels en insecten zoals bijen, hommels en vlinders. ‘Tegen de achtergrond van een steeds verdergaande verstedelijking in Nederland, is een toenemende aandacht voor gezondheid en welzijn belangrijk’, vertelt Robin de Ridder, projectontwikkelaar bij Vorm. ‘Samen met klimaatverandering en toenemende grondstoffenschaarste, is een gezonde leefomgeving een van de belangrijkste uitdagingen voor de stad van de toekomst hier op Oostenburg.’

Architectuur en duurzaamheid
Hergebruik van materialen is een belangrijke voorwaarde van de missie om Oostenburg duurzaam te maken. De GPR van 8 wordt onder andere behaald door toepassingen van diverse circulaire materialen, zoals bakstenen, verhardingen en circulair beton. Deze zijn vervaardigd door oude materialen – bijvoorbeeld uit slooppanden – te vijzelen (vermalen) en opnieuw te gebruiken. Het hout dat in woontoren De Keizer verwerkt wordt, is duurzaam geproduceerd en FSC-gecertificeerd hout. Er worden in en rondom het gebouw nieuwe bomen aangeplant om het ecosysteem op de plaats van de kap intact te houden.