Vastgoed kent geen crises

De coronacrisis doet stenen helemaal niets. Stenen weten immers niet dat er sprake is van een pandemie.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 23 april 2021

In vastgoed wordt gewoond, gewerkt en geleefd, ook in crisistijden. Hoeveel crises hebben de Amsterdamse grachtenpanden wel niet doorstaan?

Met en in vastgoed wordt geld verdiend, ongeacht in welke fase van een economische cyclus we ons bevinden. Als het in de vastgoedsector fout gaat, zijn de economische en maatschappelijke gevolgen niet te overzien. Alle reden dus om naar aanleiding van deze wereldwijde pandemie, die niet zomaar over lijkt te waaien, toch eens te kijken wat de gevolgen zijn voor vastgoed. De vastgoedsector is in de kern een conservatieve sector, waarop disruptieve technologieën of nieuwe inzichten weinig vat lijken te hebben. Maar door een voortslepende coronacrisis zal een aantal prangende thema’s nu wat nadrukkelijker om visie, strategie, actie en geld vragen. Niet alleen op de lange termijn, maar juist ook op middellange en de korte termijn.

Nederlanders gaan stapsgewijs praktische oplossingen bedenken en uitvoeren voor (acute) uitdagingen en bedreigingen op de korte en middellange termijn. Maar vindt voor de lange termijn maar eens geld, draagvlak en vooral doorzettingsmacht in onze welvarende polder. Daarvoor moet een ramp aankloppen. Corona zal voor vastgoed niets meer dan een rimpeling in de tijd blijken te zijn.

In het boek ‘Covid-19: Een bevel uit het niets’ laten docenten en wetenschappers van Nyenrode hun licht schijnen op de coronapandemie. Het boek stimuleert de lezer om na te denken over de vele vragen die ons zo plotseling zijn overkomen. De 54 auteurs beslaan in 37 essays de vakgebieden die Nyenrode als business universiteit kenmerken.

COVID-19: ‘Een bevel uit het niets’ – Essays over een overrompelende verandering, door Leen Paape, Cokky Hilhorst, Bart Jansen, Bart van Der Linden, Carla Roover
www.nyenrode.nl/nieuws